ŠTA JE OVO LJUDI, NAUČNA FANTASTIKA JE POSTALA STVARNOST: Poleteo prvi „leteći automobil“, podseća na transformersa! (VIDEO)

Spread the love

Pogledajte kako leteći automobil poleće sa aerodroma, transformiše se, a zatim se spušta na put i nastavlja vožnju. Decenijama nam se obećavaju leteći automobili, ali konačno se čini da je naučna fantastika postala stvarnost.

Ove nedelje je prototip letećeg automobila završio 35-minutni let između dva aerodroma, sleteo, zatim se transformisao i odvezao se niz put. Razvio ga je Klejn Vižn, a „leteći automobil“ koristi BMW-ov motor i radi na uobičajenom benzinskom gorivu.

Ima uska krila koja se sklapaju i uvlače u automobil kada dođe vreme za vožnju po putevima. Ovonedeljni let, koji je održan između aerodroma u Nitri i Bratislave u Slovačkoj, obavio je kreator „letećeg automobila“ profesor Stefan Klajn.

Ovaj let započinje novu eru dvostrukih transportnih vozila. Otvara novu kategoriju prevoza i vraća slobodu prvobitno pripisanu pojedinačnim automobilima – rekao je profesor Klajn nakon završetka leta.

Anton Zajac, suosnivač kompanije Klajn Vižn, dodao je: „Leteći automobil više nije samo dokaz koncepta; leteći na 2.500 metara visine brzinom od 170 km/h, pretvorio je naučnu fantastiku u stvarnost.“

Automobil je sposoban da prevozi dve osobe koje teže ukupno do 200 kg i do sada je ostvario 40 sati leta. Prema kompaniji Klajn Vižn, prototipu „AirCar-a“ trebalo je dve godine da se razvije, a proizvodnja je koštala manje od dva miliona evra – otprilike 1,7 miliona funti.

Potrebno je nešto manje od tri minuta da se transformišete iz aviona u automobil.

– Automatizovani prelazak sa putničkog na leteće vozilo i obrnuto, izbacivanje-uvlačenje krila i repa nije samo rezultat pionirskog entuzijazma, inovativnog duha i hrabrosti; rezultat je odličnog inženjerskog i profesionalnog znanja – rekao je dr Branko Sarh, viši tehnički saradnik u kompaniji Boing. Naravno, pre nego što vidite „AirCars“ u salonima širom sveta, vozilo će morati da prođe sve vrste testiranja i sertifikata.

I, naravno, svako ko ga dobije moraće da ima pilotsku i vozačku dozvolu. Ipak, to je uzbudljiva perspektiva.

Dr Stefan Rajt, stariji istraživač u oblasti avionike i letelica sa Univerziteta zapadne Engleske rekao je za BBC: „Moram da priznam da ovo izgleda zaista kul – ali imam stotinu pitanja o sertifikatima.“

– Svako može da napravi avion, ali trik je u tome da se napravi onaj koji leti, leti i leti više od milion sati, sa osobom za volanom, bez incidenta. Jedva čekam da vidim papir koji kaže da je ovo sigurno za letenje i za prodaju.

Izvor  Srbija Danas/Metro.co.uk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.