PET ZEMALJA JOŠ NIJE NI KRENULO SA VAKCINACIJOM PROTIV KORONE: Sa druge strane, ove zemlje prednjače u imunizaciji stanovništva

Spread the love

VIŠE od tri milijarde doza vakcina protiv kovida-19 podeljeno je u svetu. U pet zemalja program cepljenja još nije ni krenuo, dok Bliski istok prednjači po broju podeljenih vakcina po glavi stanovnika.

Prva milijarda doza podeljena je 20 nedelja nakon početka prvih kampanja vakcinacije u decembru, druga milijarda u 6 sedmica, dok su za treću milijardu bile potrebne još četiri nedelje, prenosi agencija Frans pres pozivajući se na zvanične podatke.

Oko 40 posto doza primijenjenih u svetu (1,2 milijarde) je bilo u Kini, u Indiji (329 miliona) i Sjedinjenim Državama (324 miliona).

Ali, u odnosu na broj stanovnika, na Bliskom istoku prednjače u vakcinaciji: Ujedinjeni Arapski Emirati su primenili 153 doza na 100 stanovnika, a Bahrein i Izrael po 124.

Te zemlje su na oko 60 posto stanovništva koje je u potpunosti vakcinisano.

Zatim slede Čile (118 doza po stanovniku), Velika Britanija (113), Mongolija (111), Urugvaj (110), Mađarska (107), Katar (107), Sjedinjene Države (98). Te zemlje su u potpunosti vakcinisale oko polovine stanovništva.

Evropska unija je podelila 357 miliona doza za oko 50 posto svog stanovništva, dok je oko 32 posto stanovnika bloka u potpunosti cepljeno.

Malta, najmanja zemlja Unije, je jako daleko odmakla sa više od 70 posto u potpunosti vakcinisanog stanovništva. Najnaseljenije zemlje EU-a, Nemačka, Francuska, Italija Španija imaju oko trećinu potpuno imunizovanog stanovništva.

Većina siromašnih zemalja počela je sa programom vakcinacije, uglavnom zahvaljujući programu Kovaks, ali to ide prilično neujednačeno.

Zemlje sa „visokim dohotkom“, kako ih definiše Svetska banka, primenile su prosečno 79 doza na 100 stanovnika, prema samo jednoj dozi u zemljama sa „niskim dohotkom“.

Pet zemalja još nije počelo kampanju vakcinacije: Tanzanija, Burundi, Eritreja, Haiti i Severna Koreja.

Uprkos polemikama, AstraZenekina vakcina primenjena je u blizu 80 posto zemalja i teritorija, Fajzerovo u 47 posto, Sinofarm i Moderna u 22 posto, Sputnjik V u 19 posto, DŽonson i DŽonson u 14 posto a Sinovak u 11 posto.

(Kurir)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *