SRPSKI METEOROLOZI OBJAVILI DETALJNU PROGNOZU Stižu šok temperature, posle 8. jula se sve menja

Spread the love

Meteorolog Marko Čubrilo je objavio detaljnu prognozu za period do 8. jula, ali i najavio šta možemo da očekujemo nakon toga.

– Od ponedeljka do srede pretežno sunčano i ponovo veoma toplo. U ponedeljak maksimum oko 32 stepena Celzijusa, a naredna dva dana između 34 i 37 stepeni Celzijusa, ponegde i to uglavnom na krajnjem jugu i jugoistoku i do oko 39 stepeni Celzijusa. Vetar uglavnom slab, južnih smerova.

Kako je meteorolog naglasio, u sredu se već posle podne i u noći ka četvrtku uz lokalnu destabilizaciju atmosfere ponegde očekuje pojava grmljavinskih pljuskova i to najviše nad središnjim i severnim predelima regiona.

– U četvrtak malo svežije, posebno na zapadu regiona uz promenjljivu oblačnost i moguće grmljavinske pljuskove, posebno posle podne. Vetar u okretanju na severozapadni smer. Dnevni maksimum od 25 na krajnjem zapadu do oko 33 na krajnjem istoku regiona. U petak još nestabilnije i još malo svežije te osim pljuskova posle podne treba očekivati i lokalne vremenske nepogode, posebno nad središnjim predelima regiona. Dnevni maksimum od 24 do 27 stepeni Celzijusa. Na jugu regiona i duž obale Jadrana toplije i uglavnom suvo uz maksimum do 33 stepena Celzijusa – saopštio je Čubrilo.

Trenutno modeli za naredni vikend simuliraju promenljivo oblačno i umereno toplo, ponegde uz grmljavinske pljuskove i dnevni maksimum od 25 do 29 stepeni Celzijusa, što je u granicama normale. 

Večernji proračuni, oko 05. jula, simuliraju moguće novo pogoršanje uz grmljavinske pljuskove i osveženje uz maksimume od 18 do 25 stepeni Celzijusa. Posle 08. jula stoji signal za postepenu stabilizaciju i otopljenje.

– Sumirano, pred nama je drugi deo vrelog talasa, dok u drugom delu sledeće nedelje sledi osveženje uz grmljavinske pljuskove koji će biti uvod u moguću promenjljiviju i svežiju prvu nedelju jula. Kako modeli još dosta variraju, tek za dva-tri dana će se moći pouzdanije govoriti o periodu posle 05. jula – objasnio je Čubrilo.

Izvor Alo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *