Menjaju se uslovi ulaska u Grčku – poznat i datum od kada

Spread the love

Komisija epidemiologa pri grčkom Ministarstvu zdravlja odlučila je da uvede određene izmene prilikom ulaska u tu zemlju, te će mogući datum promene uslova ulaska biti 21. jun u 6h po lokalnom vremenu.

Državljani zemalja sa zelene liste EU, u koje spada i Srbija, u Grčku će moći da uđu i uz negativan antigenski test.

Kako B92.net nezvanično saznaje u diplomatskim krugovima, 21. jun bi mogao da bude datum promene uslova ulaska na grčkoj granici.

Na konferenciji za štampu je takođe najavljeno da će odluka važiti od ponedeljka, 21. juna, a ovu informaciju preneli su i grčki mediji.

Evropska unija vratila je u sredu Srbiju na zelenu listu. Nove mere u Grčkoj stupiće na snagu nakon objavljivanja u službenom glasniku.

Ana Nikolić, koja godinama radi i živi u Grčkoj kazala je za naš portal da bi odluka trebalo da važi od 21. juna kao i da se spominje 19. jun kao mogući datum, ali da još ništa nije zvanično.

„Još uvek nisu navedene konkretne zemlje, ali pošto smo i mi na zelenoj listi trebalo bi da važi i za nas“, kazala je ona u razgovoru za B92.net. Što se tiče testova iz privatnih laboratorija, još uvek nije sigurno na koji način i da li će se oni priznavati:

„Ne verujemo da će Grci priznavati testove iz privatnih laboratorija, ali pre svega zato što to kod nas nije rešeno u smislu da rezultati iz privatnih laboratorija idu direktno na zeleni sertifikat“, kazala je Nikolić.

Turisti, kako kaže, pristižu polako, a počinju da se stvaraju i gužve na granicama.

„Daleko je to još uvek od onog broja turista koji je inače u ovom periodu. Sto se tiče poziva, rezerviše se uveliko, radimo punim kapacitetom, a kada se zvanično objavi mogućnost putovanja sa antigenskim testom i bez testiranja za decu do 12. godina onda će tek biti posla“, optimistična je ona.

Aleksandar Seničić direktor Jute javio nam se iz Grčke, odakle kako nam je potrvdio stiću informacije tome da će se odluka primenjivati od 21.06 u 6 h ujutru i za sada je Srbija u toj povlasćenoj grupi na zelenoj listi.

„Pratiće se situacija na nedeljnom nivou. Što se tice interesovanja, sigurno je da će ovo uticati na povećanje rezervacija“, kazao je Seničić za B92.net.

Što se tiče antigenskih testova kako nam je objasnio za sada, koliko on zna, „mogu i antigenski iz privatnih laboratorija sve dok zeleni sertifikat ne bude obavezan, jer tada će se u njega unositi podaci samo iz državnih zdravstvenih institucija“.

Još jedna od informacija koja se pojavila u grčkim medijima, ali koja nije zvanično objavljena, jeste da će od 26. juna najverovatnije biti otvoreni i ostali granični prelazi na bazi od 24 časa.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.