RADNICI TRAŽE POŠTOVANJE ZAKONA: Štrajkači u „Fijat plastiku“ u Kragujevcu pisali ministarki Kisić Tepavčević

Spread the love

ŠTRAJKAČKI odbor preduzeća „Fijat plastik“ u Kragujevcu uputio je pismo ministarki za rad Dariji Kisić Tepavčević od koje traže pomoć u rešavanju nagomilanih problema u ovoj firmi.

Firma „Fijat plastik“ je u sastavu kompanije „Fijat automobili Srbija“ i njeni radnici od 17. februara su u generalnom štrajku zbog umanjenja zarada i regresa. Pregovori sa poslovodstvom, kažu u štrajkačkom odboru, nisu dali rezultate.

Kako je navedeno u saopštenju štrajkačkog odbora, radnici su u štrajku zbog niskih zarada kao i stalnog kršenja radnog zakonodavstva od strane „Fijat plastik“ i traže hitan sastanak sa ministarkom. Dodaju da je u toku štrajka poslodavac uputio na plaćeno odsustvo trinaest zaposlenih, među njima i sve članove štrajkačkog odbora.

– Na plaćeno odsustvo smo upućeni usmenim obaveštenjem, bez donošenja pisanih rešenja, što je kršenje Zakona o radu. Takođe, juče je predsedniku štrajkačkog odbora i njegovom zameniku zabranjen ulazak u fabriku iako se štrajk u tom vremenu odvijao. Tokom trajanja štrajka, “Fijat plastik“ je izmestio deo mašina u pogone fabrike za proizvodnju automobila i pozvao druge radnike da rade na tim mašinama. Smatramo da je to kršenje Zakona o štrajku – kaže se u saopštenju koje je potpisao Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora.

Inače,ova firma radi branike za model 500L koji se proizvodi u Fijatovoj fabrici automobila u Kragujevcu.

Izvor Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *