KAKO ĆE IZGLEDATI OVOGODIŠNJI TESTOVI ZA MALU MATURU: Ovaj tip pitanja će biti najzastupljeniji, a rešava se – lako!

Spread the love

Najviše će biti pitanja na zaokruživanje

Ružić je rekao da će testovi biti refleksija onih obrazovnih sadržaja koji su prenošeni u procesu sticanja znanja u vanrednim okolnostima, kao i da će biti lakši nego u nekim regularnim uslovima.

– Sama struktura testova je takva da ce biti mnogo više nego ranije onih pitanja na zaokruživanje i u tom smislu je lakše. Uvek je intencija da završni testovi budu lakši od probnih završnih testova koji su održani 9. i 10. aprila – kazao je ministar.

Apelovao je na roditelje da ne podižu tenzija deci i da se relaksirano pristupi testu.

– Bilo je sasvim dovoljno vremena, mislim da nema razloga niti za tremu niti za nervozu – naglasio je Ružić.Foto: ProfimediaKako se čuvaju testovi

Na pitanje kako se testovi čuvaju, ministar kaže da je stepen bezbednosti na najvišem mogućem nivou.

– Mi smo digitalizovali u velikoj meri još više taj proces, decentralizovali smo skeniranje i pregledanje samih testova na sedam punktova u centralnoj Sriji i jedan punkt na teritoriji KiM – objasnio je ministar.

Ukazao je da su svi testovi već zapakovani i spremni, kao i da svaki ima svoju šifru.

– Do distribucije se čuvaju u nadležnom Zavodu. Doći će možda do nekih malih pomeranja u odnosu na brojno stanje same dece zbog nekih premeštaja, ali ne očekujem bilo kakve probleme – rekao je ministar.

Naglasio je da će svaka zloupotreba biti najstrože kažnjena“ i da odgovornost nose direktori.

– Naravno i oni nastavnici iz tih škola koji budu zaduženi za kontrolu sprovodenja samog testa. U onim školama gde je manje od 50 učenika moguce da se organizuju testovi i u svečanoj sali ili fiskulturnoj, gde ih ima više po učionici će biti 12 učenika sa dva kontrolora – rekao je Ružić.

– Svako onaj ko pomisli da pod mantrom “ljudski faktor je zakazao“ pokuša da zloupotrebi tu činjenicu da dolazi u dodir u neko kratko vreme sa testom, svakako ce biti procesuiran i najstrože kažnjen – naveo je ministar.

Objasnio je testove čuva policija, kao i da će 24 sata pred samo polaganje 23. juna biti dopremljeni na punktove.

Izvor Tanjung

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *