OMILJENO LETOVALIŠTE I PROBLEM KAKO DO NJEGA STIĆI: Detaljni vodič kako najbrže i najjeftinije doći do Grčke

Spread the love

Jedni avionom, drugi autobusom, a najveći broj građana Srbije, kao i godinama unazad, sopstvenim prevozom će se otisnuti ka Halkidikiju, Tasosu, Lefkadi i drugim popularnim letovalištima u zemlji Helena

Zahuktava se turistička sezona u Grčkoj, a sa prvim junskim danima i srpski turisti će put omiljenih letnjih destinacija krenuti u sve većem broju.

Jedni avionom, drugi autobusom, a najveći broj građana Srbije, kao i godinama unazad, sopstvenim prevozom će se otisnuti ka Halkidikiju, Tasosu, Lefkadi i drugim popularnim letovalištima u zemlji Helena.

Kako biste se što bolje pripremili za letovanje sa što manje stresa ovo je pravi mali vodič za Grčku, sa svim neophodnim podacima o samom putovanju, kvalitetu puteva, neophodnim dokumentima na granicama u doba korone, cenama benzina i putarina, graničnim prelazima i njihovom radnom vremenu, ali i zamkama koje treba izbeći.

Dve opcije

Prvo i osnovno, da biste se drumskim putem dokopali Grčke imate dve opcije: preko Severne Makedonije ili preko Bugarske. Odluka može zavisiti od polazne tačke, odnosno grada odakle krećete na put, ali još više od vaše konačne destinacije pošto je Bugarska na papiru bolja varijanta za sve koji idu na Tasos, Asprovaltu, Stavros ili Nea Vrasnu, dok je Severna Makedonija „jača“ opcija za Halkidiki, Lefkadu, Paraliju…Foto: Profimedia

Ako iz Beograda krenete do Soluna, put preko Severne Makedonije je kraći za nešto više od 40 kilometara, a slobodno možemo da kažemo i da je kvalitetniji jer je sve praktično auto-put, osim jedne male deonice u Grčkoj, kada se vozite širokim magistralnim putem.

Put preko Bugarske

Do pre nekoliko nedelja ovo je bila jedina opcija pošto je granični prelaz između Severne Makedonije i Grčke bio zatvoren za srpske turiste. Od Niša put vas vodi ka Pirotu i Dimitrovgradu, te graničnom prelazu Gradina gde ulazite u Bugarsku. Odatle sledi deo ka Sofiji i Blagoevgradu, do prelaza Promahonas, na bugarsko-grčkoj granici.

Cena putarine do Dimitrovgrada je 1.310 dinara za putnička vozila, dok se putarina u Bugarskoj plaća kupovinom vinjete koja košta osam evra za nedelju dana, odnosno 15 evra za ceo mesec. Za razliku od S. Makedonije u Bugarskoj nije potreban zeleni karton za vozila.

Realno, kvalitet puta je slabiji nego preko Severne Makedonije, do Soluna ima više od 100 km da nije auto-put i realno zahteva oko sat i po više vremena vožnje.

Međutim, trenutno je prednost što prelaz Promahonas radi 24 sata dnevno.

Put preko S. Makedonije

Omiljen među srpskim turistima, ništa čudno ako se zna da od Beograda do Soluna ima samo jedna mala deonica od 25 km gde nema auto-puta. Cena putarine od Beograda do Preševa je 1.490 dinara, dok vas kroz Severnu Makedoniju očekuje pet naplatnih rampi na kojima morate da izdvojite sedam evra u jednom pravcu (1, 1,5, 1, 1,5 i 2 evra). Međutim, ne treba zaboraviti da su Makedonci odlučili da putarina za sve srpske turiste bude besplatna od 15. juna do 15. avgusta.

Za razliku od Bugarske, gde su vam dovoljna vozačka i saobraćajna dozvola, u Severnoj Makedoniji je za vozače obavezan zeleni karton za koji ćete morati da izdvojite u Srbiji 2.000 dinara.Foto: Profimedia

U Severnu Makedoniju se ulazi na graničnom prelazu Tabanovce, a onda vas put vodi pored Skoplja i Velesa ka Đevđeliji i čuvenom Evzoniju. Mali problem je što ovaj granični prelaz trenutno radi od 7.00 do 23.00, pa turistički autobusi često zbog toga biraju opciju preko Bugarske. I da znate, drugi prelaz koji je omiljen među našim turistima, Dojran, trenutno nije u funkciji, ali je moguće da će uskoro biti opet otvoren.

Na putu ka Solunu čekaju vas dve naplatne rampe na kojima treba izdvojiti 1,8 i 0,5 evra.

Dokumenta na granici

Bilo da se odlučite na put preko Bugarske ili preko Severne Makedonije, na ulazu u Grčku će vam tražiti iste papire. Zato krenimo redom:

1. Pasoš čija važnost mora biti tri meseca od trenutka ulaska u zemlju.

2. PLF formular koji se popunjava elektronskim putem bar jedan dan pre puta.

3. Digitalni zeleni sertifikat; Potvrda o vakcinaciji, ali druga doza mora biti barem 14 dana pre dolaska (prihvataju se sve vakcine); Negativan nalaz na PCR testu ne stariji od 72 sata; Potvrda sa PCR ili antigenskog testa, na engleskom jeziku, da ste preležali koronu dva do devet meseci ranije.

4. Negativan PCR test na korona virus je neophodan i za svu decu stariju od pet godina (pet godina i jedan dan i više).

Na granici će se vršiti nasumični brzi testovi. Putnici će morati da sačekaju deset minuta, a u slučaju da turista bude pozitivan moraće u karantin 14 dana.

Povratak u Srbiju

Bez obzira na to da li birate povratak u Srbiju preko S. Makedonije ili Bugarske, nećete imati problema na granici. Naime, svima koji ulaze iz S. Makedonije i Bugarske nije neophodna potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test, za razliku od srpskih turista koji se u domovinu vraćaju avionom.

Kartice za „putarinu“

Svi državljani Srbije koji u Severnu Makedoniju budu dolazili kolima od 15. juna do 15. avgusta na granici će dobijati karticu sa 760 denara za plaćanje putarine na auto-putu „Prijateljstvo“.EvzoniFoto: Profimedia

Davaće se po jedna kartica po automobilu prilikom ulaska na prelazu Tabanovce, a one će ostati u trajnom vlasništvu srpskih građana koji će moći da ih dopunjavaju za neki sledeći ulazak na teritoriju Severne Makedonije. Srpskim turistima biće podeljeno 200.000 kartica.

Šta je jeftinije?

Kada se saberu svi troškovi dođe se do računice da je, manje-više, podjednak trošak za putovanje preko Bugarske i S. Makedonije. Naime, deonica preko Bugarske je skuplja zbog benzina (10 evra u oba pravca) i putarine (15 evra), pod uslovom da ćete ići preko S. Makedonije kada neće naplaćivati ovu uslugu srpskim turistima.Foto: Profimedia

Na drugoj strani, zeleni karton koji je obavezan za Severnu Makedoniju košta 2.000 dinara ili 16 evra, pa još ako morate da plaćate putarinu u ovoj zemlji (sedam evra u svakom smeru), možete još i skuplje da prođete.

Kazne i skidanje tablica

I u Bugarskoj i u S. Makedoniji policajci zbog saobraćajnih prekršaja pišu kazne koje možete platiti samo u banci ili pošti, mada ima makedonskih patrola sa terminalima koji omogućavaju plaćanje karticama na licu mesta. Kada su Grci u pitanju, oni imaju najstrože kazne, a poslednje dve godine u turističkim mestima se bore sa divljim parkiranjem tako što skidaju tablice čak i turistima, zbog čega posle morate da idete u najbližu policijsku stanicu.

Vremenska zona

Kada planirate putovanje morate da znate i da Srbija, S. Makedonija, Bugarska i Grčka nisu u istoj vremenskoj zoni. Naime, kod nas i Makedonaca je isto vreme, ali su i Bugari i Grci sat vremena ispred. Dakle, kada je kod nas 12.00, u Bugarskoj i Grčkoj je 13.00. Ovo može biti veoma važno posebno oko radnog vremena graničnog prelaza Evzoni kako ne biste prespavali na granici.

Izvor: Srbija danas/ Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.