Tiodorović: „Svi ćemo za 6, 8 ili 12 meseci morati da primimo treću dozu“

Spread the love

Svi ćemo za 6, 8 ili 12 meseci morati da primimo treću dozu vakcine, ma koju da smo izabrali, rekao je epidemiolog dr Branislav Tiodorović za

„Tako smo navikli i kad je grip u pitanju, primimo prvo dve, pa posle svake godine novu. Verovatno ćemo tu situaciju imati i sa ovom bolešću“, istakao je epidemiolog.

Što se tiče provere antitela, doktor kaže da nije neophodno da se svako testira i pravi dramu jer sve četiri vakcine koje imamo u Srbiji, razvijaju titar antitela koji štiti, a da li će se ona zadržati duže ili kraće, da to zavisi od vakcine.

„Svi gledamo samo humoralni imunitet, a ćelijski je isto važan, ćelije moraju biti aktivne i one se pokreću i aktiviraju vakcinom. Moramo biti svesni da još ima nepoznanica, ali u bolnici nema onih koji su revakcinisani sa obe doze. Nijedna vakcina ne štiti 100 posto sama po sebi jer to zavisi od organizma koji je prima da li je sposoban. Nije odgovor organizma jednak u istoj situaciji na istoj vakcini“.

Dr Tiodorović dodaje da je najmlađi uzrast retko obolevao od korona virusa, osim one dece koja imaju neku genetsku ili stečenu bolest i koja su padala u teške situacije ili teško završavala, te da možda neće biti neophodno da se vakcinišu.

Izvor: Prva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *