Srpski doktori, naši ambasadori u svetu: Jedni traže lek, drugi vakcinu, treći su najbolji u struci

Spread the love

Epidemija korona virusa više nego ikad podsetila je na naše lekare, naučnike i istraživače u svetu koje se bore za živote u mnogim zemljama. Mnogi od njih „pokupili“ su najprestižnije nagrade a i bez njih svi oni, kao takvi, predstavljaju naše ambasodore u svetu. 

Poslednja u nizu koja je nagrađena za svoja dela je Natalija Cokić, primarijus na Odeljenju za anesteziju i intenzivnu medicinu u bolnici „Grac 2“, trenutno najvećoj kovid bolnici u tom delu Austrije. Ona je proglašenao za ličnost godine u austrijskoj pokrajini Štajerskoj, a ovu laskavu titulu izborila je između 555 poznatih ličnosti koje su kandidovane u ovoj pokrajini.

Veći značaj priznanju koje je dobila, daje činjenica da je Natalija dobila nagradu koja se obično ne dodeljuje.Dr Natalija Cokić

Printskrin: Youtube/Let’s Go! Graz

– Sportisti, pevači, političari dobijaju tu nagradu. Iza mene je gradonačelnik Graca. Čudna vremena i čudne stvari se dešavaju – rekla je nedavno Cokićeva za RTS i napomenula da je anesteziolog:

– Bavila sam se ne samo time, letenjem helikopterom Hitne pomoćiInače sam bila i u Hitnoj pomoći, svim i svačim sam se bavila, kao deo posla. Postala sam prošle godine načelnik anestezije u našoj bolnici. Onda je to bio moj posao. Upravo to je bio moj posao, pacijenti, organizacija. Odjednom ste na nekom mestu na kome niste navikli da budete, jer su se pojavile i novine i televizija.

Slavoljub Milošević u Nemačkoj razvija lek protiv korone

Imunolog i doktor molekularne biologije Slavoljub Milošević, u Nemačkoj je razvio lek, koji bi mogao da spreči širenje korone kod težih pacijenata.

Milošević, inače, direktor tehnološkog razvoja jedne nemačke biotehnološke kompanije, analizirao je molekularne mehanizme infekcije i razliku korona virusa u odnosu na ostale. Na osnovu toga je napisao projekat za pravljenje leka koji bi neutralizovao virus i sprečio dalje širenje kod pacijenata sa jako izraženim simptomima.Dr Slavoljub Milošević

foto: printscreen/RTS

Izjavio je da je pronalaženje terapije i vakcine za aktuelnu pandemiju esencijalno za čovečanstvo u celini. Objasnio je za RTS da je po grupama analizirao molekularne mehanizme infekcije i razliku korone u odnosu na ostale viruse, kako virus inficira ćeliju, kako i na koji način ulazi u ćeliju i na koji način oslobađa virusnu supstancu unutar ćelije.

– To je jedan agens koji se naziva nukovag i blokira receptor virusa unutar pacijenta tako da kod pacijenta koji je već inficiran dolazi do pada količine virusa što pomaže imunom sistemu da ga eliminiše. Taj agens je trenutno u fazi testiranja u Nemačkoj u Erlegenu – dodao je Milošević.

Milošević je, inače, dobitnik najprestižnijih nemačkih nagrada, a po završetku molekularne biologije na našem Univerzitetu, vratio se u Kruševac i tri godine bio bez posla. Danas je potpredsednik biotehnološke kompanije „Medigene“, a doktorirao je kod najcenjenijih nemačkih imunologa.

Srbin vođa tima koji proizvodi raketnu vakcinu protiv korone

Doktor Vladimir C milomjanović, generalni direktor kompanije i predsednik Upravnog odbora švajcarske kompanije Swiss Rockets na čelu je tima koja pravi takozvanu raketnu vakcinu protiv korona virusa. 

On je za Telegraf.rs ispričao da će se ova vakcina apsolutno izdvojiti od drugih, jer je prave po jedinstvenoj tehnologiji, i nisu žurili da budu prvi već najbolji. Proizveli su, naime, pravi korona virus sintetičkim putem, oslabili ga i ubacili u ovu injekciju.

– Vakcina RVH-13 je sledeća generacija vakcine protiv korone – kazao je Cmiljanović za naš portal prošle godine u novembru.Vladimir Cmiljanović, Sviss rockets

Foto: Swiss rockets

Kako nam je sada rekao, početkom 2022. godine planiraju kliničke studije. 

– Virus će i dalje mutirati i trenutne vakcine neće biti dovoljne. Verujemo da će naša vakcina da uništi virus. Potrebno je još vremena da je razvijemo – kaže Cmiljanović.

Za razliku od drugih, ova kompanija koristi tradicionalnu metodu, koju do sada niko drugi nije mogao da koristi.

Srbin iz Čikaga moćnim zracima pravi vakcinu

Doktor Majkl Pravica, profesor fizike na Univerzitetu u Las Vegasu otkrio je da moćnim rendgenom može da sintetiše materijale nove, pa čak i da stvara visokokvalitetne vakcine. Ono što je zanimljivo jeste to što je ovo monumentalno otkriće bilo potpuno slučajno, preneo je portal Serbiantimes.info.

Kada je Pravica proučavao eksploziv, pitao se da li može da pritiskom na kombinaciju materijala izazove ispuštanje kiseonika. Kako bi posmatrao šta se događa, koristio je snažni rendgen aparat za merenje mikrona.

– Odjednom vidimo kokice malih kristala koje iskaču. O, Bože, ovo je hemijska reakcija indukovana rendgenskim zracima – ispričao je Pravica.

U tom trenutku je shvatio da mu nije potreban katalizator ili toplota za pokretanje hemijske reakcije, kao što se to tradicionalno radi u laboratorijama. Sve što mu je potrebno je rendgen koji pokreće reakcije.  Kasnije je sproveo eksperiment pokušavajući da rendgenskim zracima oslobodi ugljen-dioksid iz smeše u prahu. Proizvod je bio skoro ono što je očekivao. Ugljen-dioksid je zapeo u materijalu nalik na staklo, koji opisuje kao crvenkasto-smeđu boju pivske boce.

Profesor Majkl Mihajlo Pravica rođen je u Čikagu, Amerikanac je srpskog porekla i tečno govori maternji srpski jezik.

Prva Srpkinja u finalu najprestižnije nagrade za pronalazače

Gordana Vunjak-Novakovic

Foto: www.epo.org

Srpska naučnica Gordana Vunjak-Novaković je za inovativni doprinos u biomedicini izabrana za finalistkinju prestižne Evropske nagrade za pronalazače za ovu godinu, objavio je danas u Minhenu Evropski zavod za patente (EZP).

Rad ove profesorke Univerziteta Kolumbija, članice SANU i prve Srpkinje i žene koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD, rešio je kompleksne probleme u vezi sa zamenom oštećenog tkiva, što je opredelilo EZP da prvi put jedna naučnica iz Srbije bude u finalu u prestižnoj kategoriji „Životno delo“.

Najcitiraniju srpsku naučnicu ikada, kao dete je inspirisao jedan od najvećih svetskih umova, Nikola Tesla.

Gordana Vunjak-Novaković je pokrenula pronalaženje alternativnog pristupa u laboratorijskom uzgajanju ćelija što je dovelo do revolucionarnog postignuća u kultivaciji tkiva za primenu u regenerativnoj medicini. Pobednici ovogodišnje najprestižnije evropske nagrade za pronalazače biće objavljeni na ceremoniji 17. juna.

Pored gorenavedenih treba napomenuti i da Srbija ima molekularnog biologa Mariju Mihailović u Milanu,doktora Nikolu Ivicu, istraživača na američkom Univerzitetu u Masačusetsu, koji je otkrio kako funkcioniše Trampov lek protiv kovida 19, mladog naučnika Nemanju Marjanovića (29) iz Inđije, izumiteja leka protiv raka u najvećem i najskupljem projektu u istoriji medicine i biologije,  na univerzitetima Harvard i MIT i mnoge druge

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.