Najbolji matematičar sveta se VRATIO U SRBIJU, posle studija na Oksfordu i ulaska u Kuću slavnih evo ČIME SE SADA BAVI

Matematičku gimnaziju je završio pre nepunu deceniju, da bi se posle studiranja u inostranstvu, na prestižnom Oksfordu, Teodor fon Burg, svojevremeno najbolji matematičar na svetu, vratio ne samo u Srbiju, već i u svoju nekadašnju školu, ali ovoga puta u ulozi profesora.

– Vratio sam se jer svoj posao mogu da obavljam bilo gde, tako da ako imam izbora radije bih bio ovde, u Srbiji, blizu porodice i prijatelja. U školi držim samo dva sata nedeljno mentorsku nastavu, a toliko vremena mogu bez problema da izdvojim. To mi je više hobi nego posao, a hteo sam da vidim i kakva su danas deca u Matematičkoj gimnaziji – kaže za „Blic“ Teodor.

Kako je dodao, učenici su bili prijatno iznenađeni njegovim dolaskom.

– Deca su poslušna, te nema potrebe da budem strog. Jedino što se promenilo od mog vremena u Matematičkoj gimanziji jesu promene zbog korone, ali to ne utiče toliko na mentorsku nastavu – objašnjava on.

Teodor je učestvovao šest puta na matematičkim olimpijadama i svaki put je svojoj zemlji doneo medalju. Četiri puta je osvojio zlato, zbog čega je proglašen za najuspešnijeg takmičara Međunarodne matematičke olimpijade svih vremena. I završio je u svojevrsnoj Kući slavnih.

– Osvojio sam 20 internacionalnih medalja, ostale ne brojim, ali ima ih preko 100 – rekao je Teodor.

Imala je Srbija mnogo osvajača medalja, mnogo sjajnih mladih matematičara, ali nijedan nije bio kao Fon Burg.

Na pitanje da li mu je neko takmičenje ostalo u lošem sećanju kaže da mu „nijedno posebno ne pada na pamet“.

– Bilo je par takmičenja gde sam postigao manje nego što sam želeo, ali takve stvari se dese – istakao je on.

Teodorova želja koja je bila da se posle studija matematike na Oksfordu vrati u Matematičku gimnaziju, sada je i ostvarena, a o svojim planovima za budućnost nije želeo da razgovara.

Njegov povratak u Matematičku gimanaziju potvrdila nam je i direktorka škole, koja nije krila oduševljenje povodom Teodorovog povratka.

– Teodor od ove školske godine predaje trećem razredu, mentorskom odeljenju 3d i ja sam presrećna zbog toga, kao i učenici – rekla je kratko za „Blic“ direktorka Mirjana Katić.

Pored brojnih nagrada na takmičenjima širom sveta, Teodor je 2011. godine dobio i nagradu Sveti Sava za poseban doprinos u razvoju obrazovanja i vaspitanja na Svetosavskoj akademiji, a 2012. godine dobio je Povelju za izvanredna dostignuća u matematici od Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti.

Izvor Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link