Danas je Đurđic – Srećna slava!

Spread the love

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Sveti velikomučenik Georgije – Đurđic. Danas se praznuje prenos moštiju svetog Đorđa iz Nikomidije u Lidu palestinsku.

Sveti Georgije ili Sveti Đorđe bio je rimski vojnik u gardi cara Dioklecijana, koji je mučenički stradao tokom progona hrišćana. U hrišćanstvu se slavi kao Sveti Đorđe, a u umetnosti se često prikazuje kako ubija aždahu.

Sveti Đorđe je postradao za vreme cara Dioklecijana, a pre svoje smrti zamolio je jednog slugu da mu telo prenese u Palestinu, odakle mu je bila i majka i gde je imao veliko bogatstvo koje je, po njegovoj želji, razdeljeno sirotinji.

Po predanju, u jezeru u blizini grada Lide, u Palestini, živela je ogromna aždaja, koja je meštanima obližnjeg grada Virita stvarala velike neprilike. Aždaja je često izlazila iz jezera i proždirala ljude koji bi se našli u blizini jezera. Posle izvesnog vremena i posle velikog broja žrtava Sveti Đorđe je jašući na konju, sa kopljem u ruci ubio aždaju. Gradski vladar i svi žitelji zbog toga primiše hrišćanstvo a u gradu ubrzo bude izgrađena i velika crkva posvećena Presvetoj Bogorodici i Svetom Đorđu.
Dakle, u vreme cara Konstantina, pobožni hrišćani sazidali su krasan hram svetog Đorđa u Lidi palestinskoj i prilikom osvećenja tog hrama preneli su i sahranili u tom hramu čudotvorne mošti ovog svetitelja i velikomučenika Hristovog.

I manastir u Temskoj Sveti Đorđe obeležava Đurđic, svoju slavu.

Svima koji danas slave Đurđic čestitamo slavu.

Izvor; Plusonline

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *