„Izrešetane duše” na Velikom školskom času

KRAGUJEVAC – Na Velikom školskom času u Šumaricama, centralnoj manifestaciji kragujevačkih komemorativnih svečanosti posvećenih nevinim žrtvama nacističkog terora, ovog 21. oktobra biće izvedena drama „Izrešetane duše” Venka Andonovskog, nagrađivanog makedonskog pisca, kritičara i književnog teoretičara.

Andonovski je rođen 30. maja 1964. godine u Kumanovu, a doktorirao je na Filološkom fakultetu u Skoplju. „Izrešetane duše” biće predstavljene javnosti 20. oktobra u Spomen-muzeju „21. oktobar”, u okviru tradicionalne manifestacije „Bdenje”.

Kragujevačke komemorativne svečnosti počele su juče, zatvaranjem izložbe „Jasenovac, pravo na nezaborav”. Ova postavka, koja je premijerno upriličena u Ujedinjenim nacijama povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, deo je projekta na čijem je čelu izraelski stručnjak Gideon Grajf.

Dokumentarna izložba „Plakat – vizuelni skandal, odjek stvarnosti i glasnik propagande” Istorijskog arhiva u Požarevcu biće otvorena 19. oktobra u Spomen-muzeju „21. oktobar”, a na istom mestu 23. oktobra posthumno će biti predstavljeno i reizdanje knjige „Ime i broj” istoričara Staniše Brkiće.

Međunarodno bijenale umetnosti pod nazivom „ARTiJA”, drugo po redu, biće otvoreno sedmog novembra, s tim da će izložbe u okviru ove manifestcije biti priređene na tri lokacije, u Galeriji „Mostovi Balkana”, Narodnom muzeju u Kragujevcu i Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić”.

U okviru tradicionalne muzičke manifestacije „Oktoh” biće izvedeno pet koncerata, od drugog do 29. oktobra. Učesnici su Hor „Niška crkvena družina – Branko”, Gradski kamerni orkestar „Šlezinger”, „Kamerata Akademika”, gudački „Akrobaleano string kvartet”, te violončelista Nemanja Stanković i pijanistkinja Maja Mihić. Koncerti će biti održani na Đačkom trgu, u Prvoj i Drugoj gimnaziji, kao i u Spomen-muzeju „21. oktobar“.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link