PČELINjI OTROV UNIŠTAVA ĆELIJE RAKA DOJKE: Najnovija istraživanja

REZULTATI australijske studije u sklopu koje su istraživana antikancerogena svojstva pčelinjeg otrova i njegove osnovne komponente – melitina na različitim vrstama ćelija karcinoma dojke, pokazali su da je on „izuzetno efikasan” uništava agresivne ćelije raka dojke koje se teško leče.

U sklopu studije koju su sproveli Institut za medicinska istraživanja Hari Perkins ii Univerzitet Zapadne Australije korišćen je otrov od 312 medonosnih pčela i bumbara kako bi se istražila njegova antikancerogena svojstva na kliničke podtipove raka dojke, među kojima i trostruko negativan rak dojke (TNBC), kod kojega su mogućnosti lečenja ograničene.

Članovi australijskog tima otkrili su da otrov i njegova glavna komponenta melitin ne samo da brzo prouzrokuju smrt „trostruko negativnog karcinoma dojke i HER2 ćelija raka dojke“, već su to uspeli da postignuti u koncentracijama koje nisu naštetile normalnim ćelijama.

TNBC je redak oblik raka dojke i čini samo 10 do 15 posto svih slučajeva, naveo je Institut. To je vrsta raka dojke u kojem na površini tumorskih ćelija nisu prisutni estrogenski i progesteronski receptori niti je prekomerno izražen HER2 protein. Zato su mehanizmi koji tu vrstu raka podstiču na rast i deljenje uglavnom nepoznati i zbog toga se ta vrsta raka uglavnom teško leči. Trenutno nema klinički efikasnih ciljanih tretmana za TNBC, mogućnosti lečenja su ograničene, a prognoze često loše.

– Ustanovili smo da je pčelinji otrov izuzetno moćan. Otkrili smo da melitin uspeva u potpunosti da uništi membrane ćelija raka u roku od 60 minuta – kažu istraživači. – istovremeno je melitin imao još jedan izvanrednu efiksanost – za samo 20 minuta značajno je smanjio hemijske poruke ćelija karcinoma, ključne za rast i deljenje ćelija raka.

Istraživanjem je testirano može li se melitin koristiti u kombinaciji s postojećim hemoterapijskim lekovima za lečenje vrlo agresivnih vrsta karcinoma dojke. Melitin stvara rupe na membranama ćelija karcinoma dojke, što potencijalno omogućuje ulazak ostalih tretmana u ćwliju da bi se još efikasnije uticalo na ćelijsku smrt.

Tehnika kombinovanja „melitina i docetaksela (hemoterapijskog leka) pokazala se efikasnom u smanjenju rasta tumora kod miševa.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link