UPUTSTVA ZA ĐAKE UOČI POLASKA U ŠKOLU: Ovo su detaljna pravila ponašanja za školarce

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Po jedan đak u klupi, razmak pri dolasku u školu, čak i na stepenicama, neke su od novih mera kojih će učenici morati da se pridržavaju od 1. septembra

Održavanje fizičke distance od 1,5 metara između školaraca pri dolasku u školu, obavezne maske i dezinfekcija na ulazu, minimalan razmak od pet stepenika čak i na stepeništu škole, ali i po jedan đak u svakoj klupi samo su neke od novina koje učenike očekuju sa početkom nove školske godine 1. septembra.

Zna se red

Povodom posebnih okolnosti u kojima će se zbog epidemije koronavirusa odigravati ovogodišnji polazak u škole širom Srbije, OŠ „Lazar Savatić“ u Beogradu napravila je edukativni video o pravilima ponašanja koji je podelila svim učenicima, roditeljima i svojim zaposlenima.

Prema ranijim uputstvima Ministarstva prosvete, časovi će trajati 30 minuta, mali odmor će služiti da se zameni pribor, sveske i olovke, kao i za posetu toaletu, dok će za vreme velikih odmora i među smenama provetravati učionice i čistiti i dezinfikovati prostorije.

– Prilikom dolaska u školu potrebno je da se držite propisane distance od 1,5 metara, biće prilike da se sa drugarima grlite i pozdravljate, ali sada je potrebno da održavate međusobnu distancu. Pri ulasku u školu obaveza svih nas je da stavimo maske, dezinfikujemo ruke i prođemo kroz dezobarijeru sa obe noge – navodi se u video-uputstvu.

Minimalno zadržavanje

U školi insistiraju da je potrebno da se đaci u holu škole zadržavaju minimalno, kao i da se i na stepeništu mora održavati obavezna distanca od minimum pet stepenika. Ukoliko se školarci budu držali za gelender, treba da odmah dezinfikuju ruke, a pri ulasku u učionicu maske se skidaju tek onda kada đaci sednu za svoja mesta u klupama.

– Prilikom odlaska u toalet morate staviti maske i voditi računa o zauzetosti, jer u toaletu sme da bude onoliko učenika koliko ima kabina. Jedan učenik sedi sam za jednom klupom, a časovi fizičkog će biti održavani napolju, kad god je to moguće, uz poštovanje bezbedne distance – navode iz OŠ „Lazar Savatić“ i u video-uputstvu sa pravilima ponašanja u školi tokom školske 2020/21. godine.

Dolazak u školu

 • održavanje fizičke distance od 1,5 metara
 • dezinfekcija ruku i prolazak dezobarijere
 • stavljanje maske pri ulasku u školu  

Kretanje po školi

 • maske su obavezne u holu škole
 • učenici moraju držati rastojanje od pet stepenika na stepenicama
 • nakon diranja gelendera odmah se moraju dezinfikovati ruke  

Ponašanje u učionici

 • maske se skidaju tek kada deca sednu za svoja mesta u klupi
 • svaki učenik sedi sam u klupi
 • časovi će trajati 30 minuta, a 15 učenika može da boravi u učionici  

Odlazak u toalet

 • stavljanje maski
 • u toaletu sme da bude učenika onoliko koliko ima kabina
 • svaki toalet ima uputstvo kako se pravilno peru ruke  

Fizičko

 • časovi fizičkog će se po mogućnosti odvijati napolju
 • obavezno poštovanje fizičke distance
 • obavezno će biti nošenje maski  

Čišćenje

 • veliki odmori će služiti za dezinfekciju i provetravanje prostorija
 • pauze među smenama će se koristiti za kompletnu dezinfekciju svih klupa, toaleta i prostorija

MLADEN ŠARČEVIĆ

Moguće odlaganje početka nastave na KiM

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je juče da se 96,3 odsto roditelja osnovaca izjasnilo da želi izvođenje nastave uživo, a ne onlajn, a da će odlaganje početka škole biti moguće samo na teritoriji Kosova i Metohije:

– Situacija u enklavama na KiM nam nije najbolja, jer se tamo ne sprovode mere kao u centralnoj Srbiji. Verovatno ćemo da pomerimo za nedelju-dve. Vlasti iz Prištine su rešile da odlože početak školske godine, ali će naši đaci imati onlajn nastavu.

SAVETI PSIHOLOGA

Učinite maske zanimljivim

Psiholog i dečji psihoterapeut Snežana Anđelić objasnila je da bi učenicima, a pre svega prvacima, obaveznost nošenja maski trebalo približiti kroz igru i masku im predstaviti kao zanimljivost.

– Maska neka bude zanimljiva, a ne klasična medicinska, ali i ta uz flomastere, boje, šljokice može da postane atrakcija, a ne teret za decu, a i da se roditelji ne izlažu trošku. Presudan je stav roditelja da li oni imaju otpor prema tome, a ako bude uz pretnje „stavljaj tu masku, nemoj da skidaš“, deca će to doživeti kao katastrofu – izjavila je ona za agencije.  

Kurir.rs/

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram