KRAGUJEVAC: Šipovima štite staru gradsku tržnicu od novog obrušavanja

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Posle pada dela zida u julu, novo tehničko rešenje Građevinskog fakulteta iz Beograda podiglo je cenu radova na rekonstrukciji glavne kragujevačke pijace za sedam miliona dinara

Kragujevac – Prašina koja se u Kragujevcu digla šestog jula, kada se prilikom rekonstrukcije glavne pijace obrušio deo zida stare gradske tržnice, još se nije slegla. Reakcije ogorčenih građana su i dalje žustre, traži se odgovornost nadležnih.

Projekat vredan 352 miliona dinara, kojim je predviđena modernizacija pijace i objekta iz treće decenije 20. veka, provocira i stručnu javnost koja polemiše o dominantnom pitanju starog nekoliko decenija – da li je pijacu trebalo izmestiti, a zgradu stare tržnice prilagoditi kulturnim potrebama grada, ne menjajući njen autentičan izgled?

Reagovale su i pojedine političke organizacije. Narodna stranka je podnela krivične prijave protiv odgovornih za izvođenje radova i nadzor, te protiv rukovodioca gradskog preduzeća „Šumadija” koje je naručilac posla, a Šumadijska regija je tražila reakciju Međunarodne organizacije za zaštitu kulturnog nasleđa „Evropa nostra”. Oglasila se Mreža za zašitu nasleđa jugoistočne Evrope, izraživšu zabrinutost zbog neadekvatnog odnosa nadležnih prema nacionalnoj baštini.

Sigurno je da će komentare izazvati i novo tehničko rešenje Građevinskog fakulteta iz Beograda, kojim je predviđeno postavljanje šipova da bi se predupredilo dalje obrušavanje objekta. Tim pre što to rešenje podiže cenu radova za skoro sedam miliona dinara, s tim da je već pričinjena šteta od oko dva miliona dinara.

Na pitanje kako je došlo urušavanja dela objekta i šta je preduzeto da se sanira šteta, od direktora JKP „Šumadija” Nemanje Dimitrijevića, koji se pozvao na stručno mišljenje Gradske uprave za investicije, dobili smo odgovor sledeće sdržine:

„Tokom izvođenja radova na kampadama došlo je do urušavanja dela objekta, oko 40 metara kvadratnih, na delu gde su već izvedene kampade. Radovi su izvođeni tehnologijom definisanom projektnom dokumentacijom. Nakon urušavanja dela objekta angažovan je Građevinski fakultet iz Beograda, koji je proverio tehničku dokumentaciju i utvrdio da je rađeno u skladu sa pravilima struke. Građevinski fakultet iz Beograda je predložio novo rešenje, tako da će se umesto kampada raditi šipovi.”

Kako su nam objasnili građevinski inženjeri, kampade su neka vrsta potpornog zida, dok se šipovi postavljaju zarad učvršćivanja objekta koji se gradi na trusnom terenu. U svakom slučaju, predočeni odgovor ne sugerišu ničiju krivicu, pa i dalje ostaje nejasno kako je došlo do obrušavanja jedne od najlepših zgrada u Kragujevcu.

Ipak, radovi na rekonstrukciji će uskoro biti nastavljeni, kaže direktor Dimitrijević i navodi: „JKP ’Šumadija’ je dobila novo rešenje za gradnju i planira početak, odnosno nastavak radova u toku meseca. Novo tehničko rešenje je uvećalo investiciju za 6,9 miliona dinara.”

Stara kragujevačka tržnica je podignuta 1928. godine, sredstvima ratne odštete koju je Austrija platili Srbiji. Posao projektovanja poveren je beogradskoj firmi „Tehnički biro braće Solarević” i ruskom arhitetki Georgiju Kovaljevskom, a radove je izvela firma „Tuner i Vagner”, takođe iz naše prestonice. Jedna od najmodernijih pokrivenih pijaca u Evropi tog doba svečano je otvorena 1929. godine.

Objekat stare tržnice nalazi se središtu Miloševog venca, gde je Kragujevac utemeljen kao prva prestonica moderne, postsrednjovekovne srpske države. Čitav taj prostor proglašen je za nacionalno kulurno dobro i uživa najveći stepen zaštite.

Istorijski arhiv Šumadije je nadležnima ustupio plansku i građevinsku dokumentaciju o staroj zgradi, a ovdašnji Zavod za zaštitu spomenika kulture izdao je jasne uslove pod kojima mogu da se izvode radovi. Ovo su u razgovoru za „Politiku” potvrdili direktori ovih ustanova, Slavica Jagličić i Marko Grković.

Projekat rekonstrukcije pijace i stare tržnice, kojim je predviđena izgradnja modernih prodajnih paviljona i podzemne garaže s 53 parking mesta, poveren je gradskom javnom preduzeću „Urbanizam”. Za izvođače radova odabrane su firme „Eurodomus” iz Beograda, „Potens – Perforacija” iz Požege i „Maksim gradnja” iz Subotice, a posao vredan oko tri miliona evra JKP „Šumadija” finansira kreditnim sredstvima.

Greška svakako postoji

Nakon što je izabran za gradonačelnika Kragujevca, Nikola Dašić je na insistiranje novinara odgovorio i na pitanje u vezi sa obrušavanjem dela stare gradske tržnice.

– Gradskog većnika za kulturu Miljana Bjeletića, koji je i u prethodnom skupštinskom sazivu obavljao tu dužnost, nikako ne mogu da dovedem u vezu sa rušenjem zida stare gradske tržnice. Greška svakako postoji, probaćemo  da nađemo gde je greška i da budu kažnjeni svi oni koji su je počinili 

Izvor: politika

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram