Najavljen 15. Joakimfest: Šest predstava koje tematizuju život u izolovanom društvu

U Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu predstavljena je selekcija 15. Joakimfesta, međunarodnog pozorišnog festivala, koji će i ove godine, ukoliko se epidemiološka situacija ne pogorša, biti održan od 8. do 13. oktobra. Na repertoaru će biti šest predstava, četiri inostrane i dve domaće.

U čitavom nizu strukturalnih promena koje je u poslednje dve godine inicirao umetnički direktor i selektor Slobodan Savić, najnovija je da festival od ove godine menja ime u Joakimfest (ranije Joakim Inter Fest). Kao i prošle godine, Savić ostaje privržen evro-regionalnom konceptu i predstavama modernog, savremenog pozorišnog senzibiliteta i recentnog pozorišnog izraza, podjednako na planu estetike i tematike.

Slobodan Savić
Slobodan Savić

FOTO: JOAKIMFEST / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

15. Joakimfest biće održan pod sloganom „Pozorište u izolovanom društvu“.

– Svet je i pre pandemije virusa Covid 19 bio polarizovan i podeljen. Na bogate i siromašne, na velike sile, globalne vladare i male narode, na velike i male kulture… Danas je svet podeljen, uz sve nabrojane i nenabrojane podele, na zdrave i bolesne od virusa Covid 19…Podnaslov ovogodišnjeg festivala (Pozorište u izolovanom društvu), na prvi pogled, referira na tešku situaciju u kojoj su se našli svet, umetnost i pozorište u vremenu pandemije. Ali to je samo prvi sloj, prvi nivo značenja. Ono što je još važnije, birao sam predstave koje na relevantan pozorišni način tematizuju život u izolovanom društvu – navodi između ostalog umetnički direktor i selektor Slobodan Savić.

Životinjska farma
Životinjska farma

FOTO: JOAKIMFEST / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Na predstojećem festivalu najavljene su predstave:

– H. Ibzen, LUTKINA KUĆA, Državno mađarsko pozorište, Kluž, Rumunija, režija Botond Nađ.

– R.V.Fazbinder, ZAŠTO JE POLUDEO GOSPODIN R ?, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, režija Bobo Jelčić.

– FILOKTETOVA RANA, po komadu Hajnera Milera, Pozorišna laboratorija „Sfumato“, Sofija, Bugarska, režija Boris Krastev.

– ZAPRAVO, PRELEPO JE, Nemačko državno pozorište, Temišvar, Rumunija, tekst i režija Volker Šmit.

– GUSTAV JE KRIV ZA SVE, po mađarskom crtanom filmu „Gustav“, koncept i režija Kokan Mladenović, Pozorište “Kostolanji Deže”, Subotica.

– Dž. Orvel, ŽIVOTINJSKA FARMA, režija Ljupčo Georgievski, Narodno pozorište „Anton Panov“, Strumica, Severna Makedonija.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link