Stigla dugoročna prognoza, čeka nas paklena jesen! Godišnja doba se skroz menjaju


Ove godine bi mogla biti poprilično intezivna požarna sezona.

Ovogodišnja sezona uragana će verovatno teže pasti Severnoj Americi nego Evropi, međutim povećan broj tropskih sistema znači i povećane šanse da se tropske oluje preko Atlantika povuku ka Zapadnoj Evropi.

Prema meteorologu AccuWeathera Tajleru Rojsu tropske kiše bi mogle da utiču na Evropu tako da imamo sve – od blagih vetrova do jakih naleta, od manje količine padavine pa sve do obilnih poplava. Njihov meteorolog Alan Repert dodaje da bi Španija, Portugal i Francuska mogle imati i koristi od tih kiša s obzirom na to da su u prethodnom periodu bili u nedostatku letnih padavina pa su neke regije sušne.

U prvoj polovini ove godišnje dobi očekuje se više oluja na severozapadnom i zapadnom delu Evrope, što ne znači da će jugozapadna Evropa sa sigurnošću biti pošteđena. U drugoj polovini sezone se očekuje obrt vremenske situacije pa bi tako u južnijem delu kontinenta trebalo biti više oluja.

Iz AccuWeathera navode i da prelazak s leta na jesen mnogim Evropljanima neće biti uočljiv jer će se dugo zadržati visoke temperature, očekuje se da će takve temperature do kraja septembra biti prisutne u zapadnom i centralnom delu kontinenta. U Španiji bi kombinacija vrućine i sušnih vetrova mogla doneti i iznadprosečno toplo vreme u prvom delu jeseni.

Koje vam je omiljeno godišnje doba?ZimaJesenProlećeLetoSvako je lepo na svoj način

Navode da bi ove godine mogla biti poprilično intezivna požarna sezona jer su prolećne kiše postavile dobar temelj da se vatra rasplamsa. Meteorolog Repert kaže da je veća verovatnoća da dođe do požara u početku sezone.

U centralnoj i jugoistočnoj Evropi će u drugoj polovini jeseni doći do određene promene obrasca pa meteorolozi na ovom području očekuju olujno i hladnije vreme. Repert najavljuje iznadprosečne snežne padavine u višim područjima Alpa što bi moglo značiti i raniji početak skijaške sezone na nekim lokacijama.

Rojs navodi da ukoliko dođe do nakupljanja snega na Balkanu i u Severnoj Ukrajini dok je još lišće na drveću to bi moglo značiti i određenu štetu.

Izvor:  Alo.rs/Klix/I.L.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link