Parkovi u Kragujevcu

Gornji (Veliki) park

velikiVeliki park je najomiljenije mesto za šetnju Kragujevčana svih generacija. Formiran je 1898. godine i na svoj 110. rođendan je potpuno renoviran. Prekriven je sa više od 10 hektara zelenila, a guste krošnje stoletnih stabala, obnovljene pešačke staze i novopostavljene klupe predstavljaju pravo mesto za odmor, šetnju i opuštanje.
U Velikom parku i njegovom neposrednom okruženju nalaze se sportski tereni za košarku, fudbal, odbojku, tenis, američki fudbal i rukomet, zatvoren i otvoreni bazeni, balon sala, kao i veliki broj ugostiteljskih objekata.

Donji (Mali) park

maliDonji ili Mali park se nalazi u samom centru grada, u okviru kompleksa Milošev venac, pored zgrade Gradske tržnice. Park je male površine, uređen je cvetnim alejama i stazama. U njegovom središnjem delu nalazi se Spomenik palim Šumadincima.

Eko – park „Ilina voda“

eko_park_03Park je legat Svetozara Andrejevića, predat na večito uživanje građanima Kragujevca 1900. godine. Poslednjih godina zahvaljujući volonterskom radu građana, članova udruženja Eko – park koji žive u tom delu grada, ovaj prostor je pretvoren u pravu malu oazu.
Na površini od preko 7 hektara nalaze se klupe, ljuljaške, klackalice i drugi rekviziti, kao i tereni za košarku i fudbal. Izgrađena je fontana sa vodopadom visine 3,5 m, kao i pet mini jezera koje povezuje mali potok, dužine 90 m. Trenutno postoji mini zoo – vrt, koji ima oko 100 sitnih životinja, a u planu je njegovo proširenje. Napravljena je i velika letnja pozornica. Park je obogaćen i arboretumom – vrtom koji čine različite vrste lišćara i četinara, karakteristične za Šumadiju.
Kuriozitet u parku predstavlja najveća skulptura Uskršnjeg jajeta u Evropi, a druga u svetu; napravljena je od recikliranog metala, postavljena je 2004. godine i visoka je preko 3 m.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link