Manastiri

Manastir Blagoveštenje Rudničko

manas01

Osnovan je krajem XIV veka u vreme kneza Lazara, a izgrađen je oko 1400. godine. Nalazi se u podnožju planine Rudnik, kraj reke Srebrnice. Ktitor je nepoznat. Prvobitne freske su nastale na prelazu iz XIV u XV vek, a najstarija je „Strašni sud“. Rušen je i obnavljan tokom vekova, da bi potpuno bio obnovljen u XX veku.
U njemu su boravili Karađorđe, Joakim Vujić, Feliks Kanic i drugi.


Manastir Voljavča

manas02

Nalazi se na istočnim obroncima Rudnika, nedaleko od Stragara. Crkva posvećena Arhangelu Mihailu sagrađena je početkom XV veka. Ktitor je niži vlastelin Mihajlo Končinović. Turci su u više navrata rušili i palili ovaj manastir koji je obnovljen 1590. godine prvi put, ali je konačni izgled dobio 1838. godine podizanjem kule zvonare. Ima dva, veoma stara konaka i ogradni zid. Živopisa u unutrašnjosti više nema – postojao je do XVII veka.

U manastiru je održano prvo zasedanje Praviteljstvujušćeg sovjeta 1805. godine na čelu sa protom Matijom Nenadovićem i u njemu danas postoji spomen – soba posvećena tom događaju.


Manastir Petkovica

manas-sajt

Podignut je na blagim obroncima Rudnika, nedaleko od Stragara. Od prostranog manastirskog kompleksa sa nizom građevina, očuvani su delimično crkva sa pripratom, stara nekropola i delovi ogradnog zida. Crkva je skromnih dimenzija, pravougaone osnove. U crkvi i priprati nalaze se ostaci dva sloja živopisa, iz XIII i XIV veka.

Nedaleko od Petkovice su ostaci velikog utvrđenja, srednjovekovnog grada Srebrnice. U ovom utvrđenju je održan sabor na kojem je despot Stefan odredio za svog naslednika Đurđa Brankovića. Najverovatnije je da su oba kompleksa istovremeno nastala u doba kralja Dragutina, krajem XIII veka.


Manastir Drača

manas-sajt04

Nalazi se deset kilometara zapadno od Kragujevca. Ktitor je ober – kapetan Staniša Marković Mlatišuma, a crkva je posvećena Svetom Nikoli. Manastir je podignut 1734. godine, dok je živopis iz 1735. godine. Međutim, prilikom istraživanja u crkvi su nađeni tragovi starijeg sloja fresaka, pa se pretpostavlja da je na tom mestu postojala starija crkva, zasnovana u drugoj polovini XVI veka. Tokom XVIII i XIX veka manastir je bio značajan kulturni i duhovni centar ovog dela Srbije.


Manastir Divostin

manas-sajt06

Utemeljio ga je despot Stefan početkom XV veka, ali o tome nisu sačuvani materijalni tragovi. Obnovljen je 1872. godine u duhu moravske arhitekture. Crkva nije mogla da se statički sanira, pa je srušena 1969. i na istom mestu je sagrađena nova. Posvećena je Blagovestima Presvete Bogorodice.

U porti crkve lovci su postavili česmu iznad koje je portret u reljefu Kralja Milana Obrenovića (1854 – 1901), prvog počasnog predsednika Lovačkog saveza Srbije. Ispod portreta izrađena je ikona posvećena Presvetoj Bogorodici. Portret je rad vajara Simeona Roksandića dok su ikonu u mozaiku radili Miljan i Jekaterina Miletić.


Manastir Lipar

man01

U selu Donja Sabanta, na istoimenom brdu, na deset kilometara od Kragujevca osnovan je manastir Lipar. Manastirska crkva posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju podignuta je 1936. godine na temeljima starog hrama. Crkva je malih dimenzija, skladno građena, pravougaone osnove. Lipar se vezuje za srpskog romantičarskog pesnika i slikara Đuru Jakšića.


Manastir Denkovac

06

Nalazi se u dolini Dulenske reke, u blizini Velikih Pčelica. Nije poznato vreme utemeljenja, a prema narodnom predanju to je doba kralja Dragutina (kraj XIII i početak XIV veka). Po predanju, ktitorke manastira Raletinac, Sarinac i Denkovac su bile tri sestre, Rala, Dena i Sara, koje su krajem XIV veka izbegle od Turaka i zasnovale ova tri manastira na mestu udaljenom od puteva.

Denkovac je bio utvrđeni manastir. Konačno je uništen i raseljen u XVII veku, a obnova je počela tek 1965. godine. Crkva je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice i građena je u duhu moravske škole.


Manastir Sarinac

07

Nalazi ser na malom platou iznad Dulenske reke, kod Velikih Pčelica. Prema predanju nastao je krajem XIV veka, ali su od prvobitnih građevina ostali samo nejasni tragovi temelja. Obnova je novijeg datuma i još uvek traje.


Manastir Raletinac

09

Nalazi se nedaleko od sela Velike Pčelice i teritorijalno pripada Rekovcu. Posvećen je Svetim apostolima Petru i Pavlu. Po predanju, Raletinac je osnovan kao isposnica manastira Denkovac. Danas je samostalan. Crkva je jednobrodna sa zasvedenim svodom, dok je priprata dekorativnija. Unutrašnjost crkve je jednostavno ukrašena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link