Crkve u Kragujevcu

Stara crkva

stara-sajt

Stara (Pridvorna) crkva podignuta je 1818. godine, na mestu gde je nekad bilo groblje. Knez Miloš Obrenović kao ktitor ovog hrama nije žalio materijalnih sredstava, angažujući najbolje majstore za gradnju crkve. Crkva je pravougaone osnove sa polukružnim pevnicama i oltarskom apsidom. Posvećena je Silasku Svetog Duha na apostole. Zadužbina kneza Miloša rekonstruisana je nekoliko puta. Godine 1829. prvi put su zazvonila zvona sa ove crkve.
Stara crkva je bila prva mitropolitanska, katedralna i dvorska crkva u oslobođenoj Srbiji. U njenoj porti su proklamovane gotovo sve važne odluke za srpski narod, hatišerifi, ustavi. Tu je održana Sretenjska skupština 1835. godine na kojoj je donet Prvi srpski Ustav. Sva skupštinska zasedanja do 1859. godine su održavana u porti crkve, a od te godine u novoizgrađenoj skupštinskoj zgradi.


Saborni hram

1606

Crkva se nalazi u centru grada i posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice. Predstavlja jednu od najlepših sakralnih građevina iz druge polovine XIX veka. Njena izgradnja predstavljala je veliki arhitektonski preokret, jer je građena u vizantijskom stilu. Katolički stil izgradnje crkava u Srbiji promenjen je zahvaljujući kragujevačkom arhitekti Andreji Andrejeviću koji se školovao u Moskvi. Tako je iz Rusije i doneo elemente tzv. rusko – vizantijskog stila koji je potisnuo uticaje baroka, secesije i eklektike.
Ova impozantna građevina stvarana je 15 godina, od 1869. do 1884. godine. Osnova u obliku krsta nema naglašenu oltarsku apsidu. Na preseku krakova krsta nalazi se velika centralna kupola u kojoj je oslikan Isus Pantokrator. Na uglovima se nalaze još četiri manja kubeta. Crkva je zidana od kamena i opeke i ima dvobojnu okrečenu fasadu. Dekorisana je oko ulaznih portala, prozora i krovnih potkupolnih venaca, takođe u rusko – vizantijskom stilu. Enterijer je oslikan, a na ikonostasu se nalaze pozlaćene ikone u bogatom duborezu. Mermerni pod doprinosi opštem utisku raskoši i elegancije. U porti se nalazi veliki romanički zvonik, vladičanski dvor i moderan crkveni konak.


Crkva Svetog Petra i Pavla u Grošnici

grosnica-sajt

Crkva Svetog Petra i Pavla u Grošnici sagrađena je oko 1836. godine. U to vreme, autonomna Srbija uspostavila je jače kontakte sa zapadom, pa se u arhitektonskim delima odražavaju elementi evropskog baroka sa elementima klasicizma. Ipak, na frontalnom delu zadržani su klasični srpski ukrasi, slepe arkade. Ova, za to vreme impozantna građevina ima izrazito lepu fasadu od tesanog kamena i barokni zvonik visine 15 metara. U to vreme predstavljala je uključivanje Kragujevca u evropske tokove i stilove gradnje.


Hram Svetog Save

sava-01

Hram Svetog Save je spomen-crkva u naselju Aerodrom, posvećena Kragujevčanima streljanim oktobra 1941. godine. Rađena je po projektu kragujevačkog arhitekte Radoslava Prokića. U njenoj osnovi je razvijeni upisani krst, nad kojim se uzdiže centralna osmougaona kupola, u kojoj je oslikan Isus Hristos Pantokrator (Svesadržitelj sveta), i četiri manje kupole na uglovima. Vizantijski masivna, stremi u visinu, čemu doprinosi i zvonik sagrađen na četiri nivoa. Spolja je krasi jednostavna plastika rozeta, a plemeniti kamen je „slepim” arkadama odvojen od žički crvenih jednodelnih prozora, neobično rešenih kružnim otvorima.

Zabeleženo je da je 8. septembra 2001. godine u ovoj crkvi proplakala ikona Gospoda Isusa Hrista na raspeću, i da je odlukom šumadijskog vladike Jovana, do 27. septembra (Krstovdan), svake večeri održavana posebna svečana služba – akatist.


Crkva Sv. Nikole u Ramaći – Kumanica

123456

Nalazi se na južnim ograncima Rudnika i vezuje se za umetnost druge polovine XIV veka, te samim tim predstavlja najstariji crkveni objekat u ovom delu Šumadije. Podignuta je za vreme cara Dušana, a obnovljena u doba despota Stefana. Oko crkve se nalazi velika srednjovekovna nekropola. U porti crkve je sahranjen Sima Milosavljević Paštrmac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link