VELIKI USPEH KRAGUJEVAČKIH LEKARA: Korona ih nije sprečila da izvedu podvig koji NIKO U REGIONU nije uspeo! (FOTO)

Imaju ideju da ovaj postupak postane standard.

U Kliničkom centru Kragujevac urađena je operacija tumora plućnog krila, rezom iz trbuha. To je korak dalje u primeni minimalno invanzivne hirurške procedure. Posle operacije, pacijent se dobro oseća.

Već prvog dana posle operacije pacijent je pušten na kućno lečenje. Šezdesetdvogodišnji Kragujevčanin, koji je operisan novom metodom, prošao je mnoštvo kontrola, i dobro se oseća.

– To je super prošlo, ja nisam osetio operaciju, nikakvih problema nisam imao, mogu da se krećem, nemam nesvestice, nemam ništa, mogu da jedem normalno – kaže Jugoslav Milićević.

Umesto standardne video-asistirane hirurške procedure, deo plućnog krila, prvi put u Srbiji i regionu, uklonjen je na potpuno nov način.Foto: RTS Printscreen

– Specificnost je u tome što se rez ne pravi na zidu grudnog koša, već se pravi praktično u gornjem delu trbuha, ispod donjeg dela grudne kosti, tako da je to efektnije – objašnjava prof. dr Slobodan Milisavljević, grudni hirurg KC Kragujevac.

Novina je i da pacijent na grudnom košu nema ožiljak i da su sačuvane sve koštane strukture.

Uz pomoć kolege Nebojše Marića sa Vojnomedicinske akademije, operaciju je izveo petočlani tim kragujevačkih lekara.Foto: RTS Printscreen

– Ova operacija je bila izazov za ceo tim i težićemo da ova procedura, tj, ovaj supcifoidni pristup bude standard u rešavanju različitih stanja – rekla je dr Ana Luković, koja je specijalizant grudne hirurgije.

Prof. dr Milisavljević navodi da je to posebno znajačno za operacije timusa, odnosno grudne žlezde, a sve u cilju bolje zdravstvene zaštite našeg stanovništva.

A da naši grudni hirurzi znaju da zadive svet, pokazuju ranija dostignuća tima profesora Milisavljevića, koji je s kolegama s Mašinskog fakulteta, uradio i implantat veštačkog rebra i grudne kosti.

Izvor: Srbija Danas/RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link