Danijela je iz Subotice, Marvin iz Francuske, dobili su ćerku, rasprodali sve da bi kupili brod i sada PLOVE SVETOM, UŽIVAJU I ZARAĐUJU

Subotičanka Danijela Aladžić i Francuz Marvin Noš su nakon rođenja ćerke Tare, krajem 2019. godine, odlučili da potpuno promene svoj dotadašnji život – rasprodali su sve što su imali u Francuskoj, preselili se na brod i danas plove oko sveta.

Njihov životni projekat zove se “Nomad Citizen Sailing” i predstavlja ideju da je moguće biti slobodan, ne vezivati se za jedno mesto, nego živeti bilo gde u svetu i raditi od tamo, piše Radio slobodna Evropa.

Ovakvu odluku su doneli zato što su, kako kažu, u Francuskoj radili mnogo, bili su veoma zauzeti, a njihove dve plate, osim za plaćanje računa, nisu bile dovoljne za život. Zbog obaveza tokom dana nisu provodili dovoljno vremena sa Tarom što ih je navelo da započnu drugačiji život.

Porodična odluka

Danijela je studirala u Segedinu (Mađarska), nakon čega se preselila u Monpelje, u Francusku gde je radila kao zubarka. Govori srpski, mađarski, engleski i francuski jezik.

Uživaju sa svojom ćerkicom, putuju, a sa broda i rade
Uživaju sa svojom ćerkicom, putuju, a sa broda i rade
FOTO: RTV / YOUTUBE

– Tara je počela da ide u obdanište kada je imala tri meseca, zato što žene imaju porodiljsko samo dva meseca, što znači da sam odmah morala da se vratim na posao. Bila je u obdaništu od 9 do 18 sati. Shvatili smo da uopšte ne vidimo naše dete, da ga neko drugi odgaja. Nekako je ona izvor naše odluke. To smo uradili da bi provodili više vremena zajedno sa njom – kazala je Danijela.

Prema njenim rečima, Tara je srećno dete, a putovanja su u potpunosti prilagođena njenim potrebama.

Ovo im je sada i kuća i kancelarija
Ovo im je sada i kuća i kancelarija
FOTO: RTV / YOUTUBE

– Ja imam osećaj da je ona srećna zato što provodi vreme sa nama i mi jako pazimo da sve to bude prilagođeno njoj. Čim vidimo da nešto nije u redu, promenimo planove kako bi to njoj odgovaralo. Njena ishrana je ostala nepromenjena, a upisaćemo je i u neko privatno obdanište, čim budemo više vremena provodili na jednom mestu, da bi bila sa drugarima – ispričala je Danijela.

 Marvin Noš
Marvin Noš
FOTO: RTV / YOUTUBE

Kako je rekla, njihovi prijatelji su bili veoma iznenađeni ovakvom odlukom.

– Svi naši prijatelji su bili strašno uplašeni kako će to u stvari da izgleda i mislim da niko ne može da zamisli nikakav život izvan ovog koji poznajemo, koji je samo mali deo onog što može da se ostvari i što postoji. Rekla sam tri meseca ili par godina, ali sada se nikad ne bih vratila nazad u onaj stari život. Ako nam se neko mesto sviđa, ostaćemo duže, ali sigurno nećemo provesti ceo život na brodu – priča Danijela.

„Ne treba čekati sutra“

Kako je rekla, pokrenuli su projekat sa Jutjub filmovima o njihovom životu na brodu i putovanju oko sveta što je postao njen posao, da snima i montira filmove koje jednom nedeljno objavljuju na svom kanalu.

– To mi se jako sviđa i želimo da pokažemo da je moguće, da ne treba čekati sutra, da ako neko nešto želi, treba da uradi danas. Želeli bi da motivišemo ljude da stvarno naprave od života ono što bi želeli da budu i da imaju život kakav zamišljaju, a ne da čekaju da se nešto desi ili da traže izgovore – objašnjava ona.

Danijela i Tara na brodu
Danijela i Tara na brodu
FOTO: RTV / YOUTUBE

Marvin je oduvek želeo da živi na brodu, jer je radio u mornarici u Francuskoj i dobro je pripremljen za plovidbu. Trenutno radi svoj posao preko interneta, na daljinu. On je opisao da im je ranije bilo tesno u njihovim starim životima.

„Nismo hteli da mi radimo, a da drugi odgajaju naše dete“

– Kad je Tara rođena, videli smo da nije moguće nastaviti takav život, jako puno raditi da bi neko drugi odgajao tvoje dete, puno raditi da bi samo platio račune bez nekog življenja. Zapitali smo se da li ćemo da živimo za posao ili ćemo da radimo da živimo – kazao je Marvin.

Kako je rekao, ne žele da čekaju na penziju ili na godišnji odmor, nego da žive onako kako smatraju da je ispravno.

Danijela na brodu
Danijela na brodu
FOTO: RTV / YOUTUBE

– Počeli smo da razmišljamo kako to možemo da uklopimo u neki život gde ćemo da trošimo manje para, zato što nećemo imati prihod, da proizvodimo svoju struju, da imamo mašinu koja pravi slatku vodu od slane vode, da na našem brodu imamo naš mali sistem na kom smo sami sebi dovoljni – da ne zavisimo ni od čega. Izabrali smo brod jer želimo što manje da zagađujemo planetu, zato što je to jedino što imamo na svetu – smatra Marvin.

Njegova želja je da što većem broju ljudi pokažu na koji način mogu da žive, da brinu o svom zdravlju, da se bave sportom i zdravim načinom ishrane. Oni su iz Francuske otplovili do Španije, a naredne dve nedelje će provesti u Danijelinom rodnom gradu, u Subotici na krajnjem severu Srbije.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link