Skoknu do otadžbine na remont: Nokti, frizura, zubi – da li su usluge u Srbiji zaista isplativije?

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Odgovor je da. Većina zaposlenih u inostranstvu ova mesta posećuje za vreme godišnjeg odmora, kada svakako planira povratak kući, a istraživali smo kolike su razlike u cenama…

Gastarbajteri tradicionalno sve kozmetičke i medicinske usluge obavljaju u Srbiji, i državama regiona, jer one u inostranstvu predstavljaju luksuz.

Čak i oni koji dolaze na samo nekoliko dana, ne propuste da urade manikir ili tretman lica, da se ošišaju ili urade kolorizaciju kose, dok su zubarske ordinacije ponajviše uniseks mesto. Zdravstveni, dentalni i kozmetički turizam se sve više razvija kod nas, posebno imajući u vidu sve veći broj ljudi koji odlazi „preko“.

Tako imamo situaciju da, na primer, Beograd ima dobru vezu s Italijom, Subotica s Norveškom, pa sve više stranaca dolazi u naše gradove „na remont“. Ipak, i dalje je mnogo više naših državljana, koji kažu da ne samo da su ove usluge u Srbiji jeftinije, već i kvalitetnije.

Uzećemo za primer Nemačku, u kojoj je definitivno najviše naših ljudi, ali i komšija iz susednih zemalja: tamo ugradnja jednog implantata košta barem 1.500 evra, a u Srbiji od 300 evra pa naviše. Matematika je jasna: ovde možete uraditi 5 implantata, a u Nemačkoj samo jedan – po istoj ceni. 

Cena plombe u Nemačkoj ide od 80 evra, a u Srbiji je prosek 20 evra. Za dečje proteze, koje su im sve češće potrebne, Nemci moraju da izdvoje barem 3.000 evra, a neretko i 8.000, u zavisnosti od stručnjaka i komplikacije problema.

Naši gastarbajteri kažu da nije uvek reč o tome da li imaju dovoljno novca i ušteđevine, već ne žele da istu stvar plaćaju 5 ili 10 puta više, ako ne moraju. Ovako spoje lepo i korisno, dođu na odmor, vide porodicu, i obave sve što je potrebno.

Od kada su i domaći frizeri sve edukovaniji kada je reč o kolorizaciji, od tada se i žene koje žive „preko“ i nekoliko decenija – ne libe da u Srbiji urade frizuru. Na primer, u Štutgartu (Minhen je još i skuplji) muško šišanje košta minimum 20 evra, i to uglavnom kod Arapa ili Turaka, a ide i do 40 evra.

Onda možete zamisliti koliko košta žensko šišanje?

Gastarbajteri kažu da je trošak svakako mnogo veći kada se računaju svi članovi porodice i njihove potrebe. Oni koji posete otadžbinu dva puta godišnje, ističu da u međuvremenu svakako ne idu zapušteni, već posete nemačke salone i ordinacije, ali da „generalni remont“ obavljaju u svom rodnom mestu.

U Nemačkoj ćete teško naći feniranje za manje od 30 evra, a uz šišanje i farbanje, sve to može da izađe preko 200 evra. U prosečnom srpskom salonu, iste usluge platićete ukupno pedesetak evra, a često i manje. Naravno, ima i domaćih salona koji „drže cene“, maltene kao stranci, ali je poenta da imate izbor.

Depilacija, manikir, pedikir, tretmani lica… Naše žene su posebno navikle na ove usluge, i činjenica je da važe za jedne od najnegovanijih u Evropi. Ipak, ni njihov gastarbajterski budžet ne može uvek da isprati inostrane cene. Osim toga, zaključak je da ne samo da plate skuplje, već ni ne dobiju bolju uslugu, pa se tek u tom slučaju ne isplati davati silni novac nemačkim fizerima i kozmetičarima.

Ako klasičan manikir radite u Nemačkoj, u objektima koje drže i gde rade Kinezi, možete „proći“ i sa 10 do 15 evra, ali je cena duplo jača ako vas uslužuju Nemci. Situacija je ista i za tretmane lica. Cene ponovo variraju, u zavisnosti od lokacije, stručnjaka, kozmetike, aparata, ali računajte da ćete klasičan tretman teško naći za manje od 50 evra; oni kompleksniji koštaju i do 100 evra, pa naviše.

Zanimljivo je da su i strani turisti izračunali da im se više isplati da plate prevoz do Srbije i smeštaj, plus na primer stomatološke usluge, nego da zube sređuju u svom rodnom mestu, poput Minhena ili Rima. Još jače cene nalazimo u Skandinaviji.

I tu nije kraj…

Naši lekari u svetu su poznati i kao vrsni plastični hirurzi, a o cenama koje drže, ma koliko nama odavde delovale visoke, stranci u svojim zemljama mogu samo da sanjaju. Tako, na primer, operacija ušiju u Velikoj Britaniji košta i do 4.000 evra, a u Srbiji nepune 2.000.

Liposukcija stomaka u Srbiji može vas koštati oko 1.500 evra, a u Evropi do 5 puta skuplje, mada ima i onih povoljnijih mesta koja ovu uslugu naplaćuju 2.500 evra. Slično je i sa uvećanjem grudi.

Izvor: Telegraf

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram