SRPKINJA ZBOG KORONAVIRUSA U KARANTINU Nastavnica iz Banje Koviljače radi u Šangaju, a na moru u Goi OSETILA SIMPTONE OPASNE ZARAZE

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Državljanka Srbije iz Banje Koviljače i njen suprug, poreklom iz Indije, nalaze se u karantinu u indijskoj državi Goi, zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom, nezvanično saznaje „Blic“.

Njenog supruga je bolelo grlo, te se uspaničio i sam prijavio nadležnoj lekarskoj službi. Došli su sanitetom po njih i sproveli ih u najbližu bolnicu, gde su im uzeli bris grla – kaže izvor “Blica” i dodaje da će rezultati biti u toku današnjeg dana.

Inače, kako nemaju nikakve simptome koji bi mogli konkretno ukazati na zaraženost koronavirusom, tamošnji lekari su gotovo sigurni da je u pitanju obična prehlada.

– Srpkinja i njen suprug zaposleni su u školi blizu Šangaja, daleko od Vuhana. U školi niko nije zaražen, tako da, ako i rezultati brisa potvrde da supružnici ne boluju od koronavirusa, sutra će biti vraćeni u hotel – priča naš izvor.

Ipak, prevencije radi, dok ne stignu rezultati, oboje su u bolnici. Ovo bi, inače, bio prvi slučaj ovog virusa u Indiji.

– Pacijent pokazuje simptome koronavirusa, poput suvog i bolnog grla. On je bio u kineskom gradu koji je udaljen oko 750 kilometara od Vuhana, i pratimo njegovo stanje. Uzeti su svi neophodni uzorci za analizu – saopštili su indijski zvaničnici.

Istovremeno, ostali državljani Srbije koji su u vreme epidemije virusa boravili u Vuhanu i okolini, polako napuštaju kontaminirano područje. Srpski student V. V. sleteo je u utorak uveče na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, a samo nekoliko sati pre nego što je kineski grad Vuhan stavljen pod karantin, on je otišao u drugi grad i tako izbegao da tamo ostane „zarobljen“. Nakon dolaska na aerodrom usledila je kontrola, a tek sat i po kasnije, kada je ustanovljeno da nije zaražen koronavirusom, mogao je da se pozdravi sa najdražima i ode kući.

Međutim, još troje srpskih državljana trenutno je u Vuhanu. Kako „Blic“ nezvanično saznaje, oni bi u Beograd mogli da slete u subotu, avionom koji su omogućile francuske vlasti, pre svega za svoje državljane.

– Ambasada Francuske u Pekingu uspela je da sa kineskom stranom dogovori evakuaciju svojih državljana avionom. U planu su dva aviona. Prvi avion bi sleteo u četvrtak, a drugi najverovatnije u subotu. Prioritet će biti dat francuskim državljanima, njihovim porodicama, a drugi avion bi preuzeo ostale evropske državljane. Srpski državljani, njih troje, eventualno bi mogli da budu među putnicima drugog aviona. Od francuske strane saopšteno je, između ostalog, da je poželjno da srpski državljani imaju regularni boravišni status u Kini, odnosno urednu vizu, i da su u prednosti ukoliko nemaju članove porodica da sa njima putuju – kaže izvor „Blica“ upućen u dešavanja.

Više zaraženih nego tokom epidemije SARS-a

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom prevazišao je cifru obolelih u epidemiji SARS-a koji je Kinu pogodio 2003. godine. Prema podacima kineske Nacionalne zdravstvene komisije, potvrđena su 5.974 slučaja zaraženih koronavirusom, dok su 132 osobe umrle. Od utorka, broj zaraženih je povećan za 1.500, što je više od 30 odsto, napominje Si-En-En. Kako se podseća, tokom epidemije SARS-a bilo je 5.327 potvrđenih slučajeva zaraženih, dok je 349 osoba umrlo.

Van Kine obolelo je 70 osoba u 19 država, od kojih je najmanje pet u SAD. Nekoliko zemalja već je preduzelo mere evakuacije svojih državljana iz Vuhana, prestonice kineske provincije Hubej, poput SAD i Japana, dok Australija, Novi Zeland, Južna Koreja, Francuska, Velika Britanija i Indija to nameravaju da preduzmu u skorije vreme.]

Izvor: Blic

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram