NAPREDNJACI NEZADOVOLJNI SINOM TOME NIKOLIĆA: SNS želi da neko drugi preuzme Kragujevac, njemu nude FOTELJU U PEKINGU

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Vrh SNS pokušava da privoli Radomira Nikolića da odustane od novog mandata gradonačelnika Kragujevca, nudeći mu mesto ambasadora u Kini ili Italiji, ali on te ponude zasad ne prihvata, već i pored niskog rejtinga kod građana, insistira da ostane na čelu šumadijske prestonice, saznaje „Blic“.

Da li će taj njegov čvrst stav omekšati i kada mu predsednik stranke Aleksandar Vučić direktno saopšti da nije zadovoljan njegovim radom, neizvesno je, ali ono što je izvesno jeste da uživa podršku samo devet odsto građana Kragujevca, što je najgori rezultat u lokalnim samoupravama gde naprednjaci imaju vlast.

Upravo ta činjenica i zabrinjava stranku koja smatra da ovako nizak rejting njenog istaknutog člana narušava ugled celokupne vlasti i da je zato nužno da dođe do kadrovskih promena. Ovo tim pre što je i samo članstvo u Šumadiji podeljeno oko struje za Nikolića i protiv njega, zbog čega nije ni izabrano novo rukovodstvo, pa im je iz centrale postavljen poverenik.

Sve to ne ide u prilog prvom čoveku Kragujevca, kao ni glasine da se okružio ljudima koji su bliski njemu i njegovoj porodici, a ne stranci i predsedniku Vučiću.

Naš izvor, dobro upućen u stranačka dešavanja, tvrdi da je Kragujevac trenutno jedan od najvećih akutnih problema stranke koji mora da se reši najkasnije do kraja februara.

– Kako stvari stoje, i pored protivljenja Radomira Nikolića i njegovog oca, bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, on najverovatnije neće biti kandidat za gradonačelnika. Analiza koju je nedavno razmatrao vrh stranke, ukazuje da ima isuviše negativnih poena da bi mogli da ih ispeglaju Vučićevi pozitivni poeni. Nezabeleženo je da neki SNS gradonačelnik ima samo devet odsto podrške građana, a organi gradske vlasti na čijem je čelu 10 odsto. To je isuviše malo da bi se ostalo na tako visokoj funkciji, pa je jedan od saradnika predsednika Vučića preneo razmišljanje rukovodstva Tomislavu Nikoliću da bi bilo bolje da se njegov sin sam povuče, nego da ga stranka smenjuje. U zamenu su mu ponuđene visoke diplomatske funkcije, između ostalih i mesto ambasadora u Kini i Italiji, ali bivši predsednik je ponudu odbio, tvrdeći da Radomira interesuje samo Kragujevac – navodi naš sagovornik.

On dodaje da je ovo odbijanje ponude nije dobro prihvaćeno od vrha stranke i samog Vučića.

– Radomir misli da je njegov štit od svih, pa i Vučića, njegov otac, pa se zato nadmeno ponaša kao da njemu zbog toga niko ništa ne može. Da ima imalo savesti, on bi se sam povukao i ne bi dozvolio da Vučića uvodi u problem kod drugih lokalnih čelnika čijim radom nije zadovoljan, ali ne može da ih pusti niz vodu jer imaju mnogo veće poverenje građana od mlađeg Nikolića – kaže naš izvor i dodaje:

– Problem je i to što sami naprednjaci u Kragujevcu ne mogu da reše problem jer su toliko podeljeni da se može govoriti o više frakcija, pa će verovatno vruć krompir oko kadrovskih rešenja u gradu opet da stave u ruke Vučiću. Ono što je za sada izvesno, on je rešen da stvari u Kragujevcu reši i stoji na stanovništvu svojih bliskih saradnika da Radomir nije najbolje rešenje za šumadijsku prestonicu. U igri su neki lokalni SNS-ovci, ali i nekoliko nestranačkih ličnosti, međutim konačna odluka će biti doneta za mesec dana.

Anđelković: SNS da isključi emocije i uključi razum

Za političke analitičare nema dileme da je mala podrška javnog mnjenja visokim lokalnim funkcionerima kamen o vratu naprednjaka i da takvih kadrova moraju hitno da se oslobode.

– Za stranku koja na republičkom nivou uživa poverenje polovine birača katastrofa je da jedan od lokalnih lidera ima samo devet odsto podrške svojih sugrađana. Takav kadar mora hitno da se promeni jer njegovu nepopularnost i nizak rejting ne može da kompenzuje ni velika popularnost SNS. Čak i Vučić sa svojim rejtingom, koji je veliki, ne može da kompenzuje ovako malo poverenje građana. Sve u svemu, Vučić i stranka moraju da isključe emocije u ovom konkretnom slučaju pošto se radi o sinu Tomislava Nikolića, i uključe razum. Jer ako se budu rukovodili ovim prvim, onda to može da bude loše za stranku – kaže politički analitičar Dragomir Anđelković za „Blic“.

Nikolići se ne javljaju

„Blic“ je pokušao da čuje i Radomira i Tomislava Nikolića, ali se oni nisu javljali na telefone poznate redakciji. Situaciju oko Kragujevca nisu želeli da zvanično komentarišu ni viđeniji kragujevački naprednjaci.

Izvor: Blic

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram