ŠOKANTNI PODACI BATUT-A: S*ks, konzumiranje cigareta i alkohola sve prisutniji kod MLADE GENERACIJE U SRBIJI!

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ova međunarodna studija sprovodi se svake četvrte godine.

Skoro svaki četvrti učenik prvog razreda srednje škole već je imao seksualne odnose, češće dečaci nego devojčice, pokazalo je istraživanje „Ponašanje u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji“ koje je radio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.Srbija ukinula vize za građane OVE ZEMLJE!

Na pitanje da li su koristili kondom pri poslednjem seksualnom odnosu, četvrtina učenika je odgovorila odrično.

Ova međunarodna studija sprovodi se svake četvrte godine u velikom broju zemalja Evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije, a prvi put u Srbiji.

Istraživanje je urađeno u 101 školi, a anketirano je više od 4.000 učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole.

Istraživanje je pokazalo da dobar odnos sa porodicom ima 80 odsto učenika i da roditelji pokušavaju da im pomognu kada je potrebno.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić kaže da je dobro što više od dve trećine ispitanika ima dobar odnos sa roditeljima, ali da je pravo pitanje šta je sa još trećinom učenika i kakvu komunikaciju imaju sa roditeljima.

Većina ispitanih u anketi izjasnila se da se osećaju odlično, što se tiče zdravlja, a devet odsto da se osećaju dobro.

– Pitanje je zašto se učenici petog, sedmog i prvog razreda srednje osećaju dobro, a ne odlično – naglasio je on i dodao da deca sve više vremena provode na internetu i na društvenim mrežama i da je važno da se motivišu da se bave sportom.

Predstavljajući rezultate istraživanja načelnica Centra za promociju zdravlja u Batutu Jelena Gudelj Rakić istakla je da u Srbiji 14,5 odsto učenika petog i sedmog razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola pušilo cigarete bar jednom tokom života.

Procenat onih koji su probali cigarete u petom i sedmom razredu je manji, dok je skoro svaki treći srednjoškolac probao cigarete.

– Nargile je pušila skoro trećina učenika prvog razreda srednje škole, a u prethodnih 30 dana skoro svaki peti učenik – navela je ona.

Učenici starijih razreda, takođe, češće su konzumirali alkohol. Među učenicima koji su prethodnih 30 dana pili bar jedno alkoholno piće, postoji razlika u učestalosti pijenja.

– Iako je najveći broj onih koji su pili u prethodnih 30 dana to radilo jedan ili dva dana, posebno zabrinjava i podatak da je svaki deseti učenik koji je pio, to radio 20 i više dana u toku prethodnog meseca – navodi se u istraživanju.

U Srbiji se svaki četvrti učenik petog, sedmog i prvog razreda srednje škole opio bar jednom u životu, a u prethodnih 30 dana 12,2 odsto njih.

Izvor: Tanjug

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
Instagram