STRES NIJE GLAVNI UZROČNIK: Svaki organizam ima SLABU TAČKU, a ovo su najugroženiji organi

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Još u drevnoj Kini lekari su dobro znali da emocije imaju jak uticaj na ljudski organizam.

Emocije su u stanju da izazovu različite bolesti i kod vrlo snažnih ljudi. Dovoljno je samo da izvrše “udar” na “slabu tačku”, najosetljivije mesto u organizmu i tako nastaje bolest.

Tada govorimo o psihosomatskim bolestima ili “bolestima duše”, a naš čuveni psiholog prof. Vladeta Jerotić smatra da su baš sve bolesti psihosomatske.

Prema kineskoj medicini, osnovni uzrok bolesti jesu emocije, a svaki organ ima svoju emociju. Za pluća se vezuje tuga, za jetru bes, za bubrege strah, za želudac – briga.

Svaki organ ima i svoj ukus. Pluća vole začinjeno i ljuto, jetra kiselo, slezina slatko, a bubrezi slano. Organi, smatraju kineski lekari, imaju i svoj energetski pravac.

Energija zavisi od krvi, pa leklari kineske medicine kažu da je krv majka energije, a energija gazda krvi.

Bubrezi su u kineskoj medicini jedan od najvažnijih organa jer predstavljaju osnovu jina i janga i jedan su od važnih energetskih centara našeg tela. Vezani su za koštano – globni sistem, sluh i strahove. Lečenjem bubrega utičete na sve ove sisteme.

Jetra je vezana za krv, u njoj se krv skladišti i uglavnom se uvek tretira prilikom poremećaja menstrualnog ciklusa kod žena.

Ljudi sa zdravom jetrom su smireni, vrlo lako donose odluke i dobri su lideri.

Ako je jetra u stanju stagnacije, opstrukcije, otežan je protok energije kroz jetru, ali i kroz telo, što se manifestuje kao niz fizičkih i emocionalnih problema.

Postoji i niz fizičkih simptoma koji ukazuju na disharmoniju jetre.

Najčešći simptomi tog sindroma su: menstrualni problemi, umor, tenzije, ukočenost tela, bol ispod rebarnog luka, alergija.

Za zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja s emocijama, što dugoročno povećava doživljaj stresa i utiče na razvoj bolesti. Psihosomatske bolesti možemo definisati kao bolesti izazvane stresom, uz trajna oštećenja organa.

Kad srce boli

Na osnovu zajedničkog istraživanja tima lekara i psihologa, postavljen je zaključak da: “I ljubav i mučnina dolaze kroz srce”. Međutim, ni drugi organi u ljudskom telu nisu pošteđeni “udaraca duše”.

“Ranjena duša” najčešće pogađa kardiovaskularni, disajni i probavni sistem, ali i kožu grudi, leđa i ruku.

Žene su češće žrtve različitih psihosomatskih oboljenja. Muškarci se i brže “prazne” od emotivnog pritiska. Izvor: Krstarica

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram