Brnabić nudi kineskom Huaveiju deo data centra u Kragujevcu

Premijerka Srbije Ana Brnabić boravi u zvaničnoj, višednevnoj poseti Kini gde se sastala sa predstavnicima kineskih kompanija Huavei, Hbis i Banka Kine, a razgovarala je i sa predsednikom Si Đinpingom, prenose mediji u Beogradu.

Na sastanku Brnabić sa potpredsednikom kompanije Huavei najavljena je saradnja u oblasti 5G tehnologije, a premijerka je izrazila nadu da će se ta kompanija odlučiti da data centar u Kragujevcu bude njihov centar u jugoistočnoj Evropi, i da će o tome nastaviti razgovore, navodi agencija Tanjug.

Kineski gigant Huavei se suočava sa teškoćama u poslovanju, pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama kojem je ta država uvela sankcije u poslovanju.

Predsednikom te kompanije za Evropu Li Jian, istakao je da Huavei, koji u Srbiji posluje više od decenije, ima veoma pozitivne utiske i zahvalio je na saradnji.

Premijerka je navela da je zadovoljna zbog saradnje sa kineskom kompanijom, ističući kao važna dva projekta koja Huavei realizuje u Srbiji, sa „Telekomom“ i sa srpskim MUP-om.

Inače, programom premijerkine posete Kini planirano je da tokom održavanja Srpsko – kineskog poslovnog Foruma bude potpisan Memorandum o razumevanju između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i kompanije Huavei tehnolodžis.

Predsednica Vlade sastala se u Šangaju i sa predsednikom Kine Si Ðinpingom.

Teme razgovora kineskog predsednika i srpske premijerke su bilateralni, ekonomski i politički odnosi, kao i saradnja Srbije i Kine u okviru mehanizma „Pojas i put“.

U delegaciji Srbije su ministri Rasim Ljajić i Nenad Popović, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić i privrednici koji će učestvovati na Međunarodnom sajmu izvoza. Izvor: Glas Amerike

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link