AFERA „INDEKS“ Optužena profesorka 10 GODINA ne može da iznese odbranu, branioci već 40 puta odlagali postupak

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

U Višem sudu u Smederevu danas bi, na suđenju za aferu „indeks“, drugooptužena Dragana Petrović, nekadašnja profesorka Pravnog fakulteta u Kragujevcu, trebalo da iznese odbranu. Ona je od suda, pred kojim proces traje već deceniju, zatražila dodatno vreme za pripremu završne reči.

Iako se očekuje da sadašnja naučna saradnica na disciplini krivično pravo u Institutu za uporedno pravo u Beogradu iznese odbranu, ne može se odbaciti i mogućnost novog odlaganja ročišta nalaženjem rupa u zakonu, što su branioci već više od 40 puta iskoristili da bi prolongirali sudski postupak. Ukoliko se ipak ročište održi, moguće je da završne reči daju i optuženi profesori Emilija Stanković, odnedavno penzionerka, Nenad Đurđević i Ivan Čukalović.

Nedavno je tužilaštvo u završnoj reči tražilo ukupno 120 godina za 27 optuženih. Najveće kazne od po 11 godina zatvora tužilac je tražio za profesore Draganu Petrović i Sveta Purića, kao i za nekadašnjeg šefa studentske službe Zorana Simića.

Afera “indeks” izbila je 2007. hapšenjem profesora na Pravnom fakultetu u Kragujevcu zbog primanja mita. Na prvoj optužnici iz te godine bilo je 37 optuženih za primanje mita, a u drugoj je obuhvaćeno još 49 osoba, pre svega onih koje su davale mito. Optužnice su spojene za ukupno 89 optuženih za 122 krivična dela i 250 radnji, a suđenje je počelo 21. septembra 2009. U međuvremenu, 44 optužena su oslobođena zbog zastare.

Dragana Petrović, bivška profesorka Pravnog fakulteta u Kragujevcu, afera
Dragana Petrović, bivška profesorka Pravnog fakulteta u Kragujevcu, afera „indeks“

Prema optužnici, položeni ispit koštao je od 500 do 1.000 evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra. Među zvučnijim imenima na prvoj optužnici se našao Oliver Antić, bivši dekan beogradskog Pravnog fakulteta koji je karijeru nastavio u diplomatiji, Miroljub Simić, tadašnji dekan Pravnog iz Kragujevca, Emilija Stanković, pomoćnica ministra prosvete. Interesantno je da su po izlasku iz pritvora dekan Sveto Purić i profesori Srđan Đorđević i Miodrag Mićović postavljeni na rukovodeće funkcije u toj visokoškolskoj ustanovi. Profesor Predrag Stojanović je kasnije u dva navrata biran za dekana, a Ivan Čukalović izabran je za sudiju Ustavnog suda Kosova i još je profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Presuda

Niko od optuženih profesora nije disciplinski sankcionisan niti je bilo poništenja diploma jer još nema pravosnažne presude. Izvor: Blic

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram