POSAO ZA 1.100 ŠUMADINACA: Svetske fabrike uskoro počinju sa radom nadomak Kragujevca

U kragujevačkoj slobodnoj zoni završene hale svetskih fabrika za proizvodnju auto-delova

DVE svetski poznate i priznate kompanije za proizvodnju auto–delova – španska „Teknija“ i kineski „Janfeng“ – u slobodnoj zoni „Šumadija“ nadomak Kragujevca su izgradile svoje fabrike u kojima će zaposliti čak 1.100 radnika.

Na oko 5.500 kvadratnih metara, pod krovom se nedavno našla i fabrika španskog dobavljača kompanije „Fijat-Krajsler automobili“, kao i fabrike automobila pomenute grupacije u Kragujevcu. Uskoro će početi instaliranje najmodernije opreme, pa se start serijske proizvodnje, sa prvih 100 radnika, očekuje početkom naredne godine. „Teknija“ će, inače, u slobodnoj zoni „Šumadija“ zaposliti ukupno 300 ljudi.

Kinezi su zaposeli oko 20.000 kvadratnih metara i serijsku proizvodnju započinju već narednog meseca. Kao globalni lider u izradi automobilskih enterijera, u Kragujevcu će isprva zaposliti 200 ljudi i taj broj će postepeno povećavati – do najavljenih 800. O tome koliko je ovo velika i prestižna investicija, svedoči i činjenica da će se upravo u srcu Šumadije praviti komponente koje se ugrađuju u unutrašnjost „Mercedesovih“ automobila visoke klase.

„Janfeng“ je izgradio 110 fabrika u dvadesetak zemalja i angažuje više od 32.000 radnika. Stručnjaci ove kompanije sami dizajniraju, razvijaju i proizvode delove za automobile, a pogoni su im opremljene najsavremenijom opremom.

– Ovim investitorima smo ponudili potpuno opremljene lokacije u Zoni i, potom smo intenzivno sarađivali pri realizaciji njihovih investicija – kaže gradonačelnik Radomir Nikolić, i naglašava da su svi oni koji su ovde počeli biznis zadovoljni poslovnom klimom i obučenošću radnika u Kragujevcu i okolini.

INVESTITORIMA VEĆ TESNO

S OBZIROM na najave da je za izgradnju fabrika u Kragujevcu zainteresovano još nekoliko poznatih svetskih kompanija iz metalskog komleksa, koje u svom proizvodnom procesu koriste najsavremeniju IT tehnologiju, odbornici Skupštine grada su krajem prošlog meseca odlučili da slobodna zona „Šumadija“ bude proširena za još pet hektara. Biće opremljena i radna zona „Feniks“, te Korman polje. Izvor:Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link