OPASNA BOLEST NAM DOLAZI PRED VRATA Liči na grip i baciće svet na kolena za samo 36 sati! Ubiće 80 miliona ljudi! Kuga, kolera, tifus… mala su deca naspram nadolazećeg zla!

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Bivši šef Svetske zdravstvene organizacije poslao ozbiljno upozorenje.

* Izveštaj „A World At Risk“ napisao je tim eminentnih svetskih stručnjaka epidemiologa

* U izveštaju stoji da se epidemija gripa poput pandemije iz 1918. godine može proširiti još brže

* Odgovori svetskih lidera na upozorenja su do sada bili „krajnje nedovoljni“

Bolest slična gripu mogla bi da „pokori“ svet za 36 sati i usmrti 80 miliona ljudi, upozoravaju stručnjaci. Pre jednog veka, pandemija španskog gripa zarazila je trećinu svetske populacije i usmrtila 50 miliona ljudi!

Ako bi se slična epidemija dogodila i sa današnjim stalno putujućim stanovništvom, efekti bi mogli biti još gori, navodi se u izveštaju.

Svetski odbor za praćenje i preventivu (GPMB), tim zdravstvenih stručnjaka na čelu sa bivšim šefom Svetske zdravstvene organizacije, pripremio je izveštaj kako bi pokrenuo svetske lidere na akciju.

Pretnja pandemije koja se širi svetom je stvarna – navodi se u izveštaju objavljenom danas.

– Patogen koji se brzo kreće može potencijalno da ubije desetine miliona ljudi, poremeti ekonomiju i destabilizuje nacionalnu bezbednost.

Izveštaj, nazvan“A World At Risk“, navodi da su trenutni napori da se pripreme za izbijanje pandemije usled krize poput ebole „krajnje nedovoljni“.

GPMB-om rukovodi dr Gro Harlem Brundtland, bivši norveški premijer i generalni direktor WHO (Svetske zdravstvene organizacije), i Alhadž As Si, generalni sekretar Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

U ovom izveštaju se navodi da su svetski lideri uglavnom ignorisali preporuke iznete u ranijem izveštaju.

– Mnoge pregledane preporuke su loše sprovedene ili se uopšte ne sprovode, a postoje i ozbiljne praznine – stoji u izveštaju GPMB.

– Predugo smo dozvolili ciklus panike i zanemarivanja kada je reč o pandemijama: pojačavamo napore kada postoji ozbiljna pretnja, a zatim brzo zaboravimo na njih kada pretnja nestane. Krajnje je vreme da se deluje – stoji u izveštaju.

Izvor: Alo/Daily Mail/V.M.

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram