KAKO JE PALA AMERIČKA GRUPA DILERA KOKAINA U KOJOJ SU BILI I SRBI Šifrovali poruke, vodili računa o svakoj sitnici, ali krijumčari nisu očekivali UDAR „IZNUTRA“

Kriminalna grupa, osumnjičena da je krijumčarila narkotika iz Meksika preko Kalifornije u Kanadu, a u kojoj su bili i državljani Srbije, u avgustu 2018. imala je dojavu da su najverovatnije pod prismotrom, zbog istrage koja je u toku. Iako su koristili specijalne telefone za komunikaciju, šifrovane poruke i serijske brojeve novčanica kao način da potvrde svoj identitet – njih trinaestoro je uhapšeno pre tri dana, a zaplenjeno oko pola tone kokaina.

Američko tužilaštvo je objavilo optužni akt u kome su data imena osumnjičenih, među kojima su Zlatko M. i Bojan T. Navode se i detalji iz starije optužnice, koja, između ostalog, tereti Darija B. i Nikolu G. Tužilaštvo sumnjiči ukupno 30 ljudi, od kojih je 13 uhapšeno. Jedan od osumnjičenih uhapšen je 24. avgusta. Zaplenjeno je oko pola tone kokaina, 50 kilograma metamfetamina, isto toliko MDMA i devet kilograma heroina. Tužilaštvo tereti ovu grupu za organizovanje i distribuciju različitih vrsta narkotika.

Optužni akti koje je objavio tužilac iz Los Anđelesa navode da je cela akcija vođena „iznutra“, zahvaljujući agentima koji su bili na tajnim zadacima i dilerima koji su pristali da sarađuju s policijom prenosi dnevni list „Novosti“. Na osnovu dokumenata koji su dostupni javnosti, jasno je da su osumnjičeni imali uigranu šemu komunikacije i nabavke narkotika koja je uspevala da opstaje godinama. Svako od njih je navodno imao svoju ulogu. Skladištenje robe, prenos tovara, pronazak kupca, preuzimanje novca – uvek su radile različite osobe. Ranije su komunicirali preko „blekberija“, ali pošto je policija uspela da „provali“ njihove kodove, prešli su na posebne aparate, koje proizvodi jedna kanadska kompanija. Njihovi razgovori, tj. tekstualne poruke koje su bile šifrovane agenti su sve vreme pratili. Ispostavilo se da su im u tome pomogli navodni članovi grupe iznutra.

U optužnom aktu piše da je za svaku isporuku droge korišćen novi broj telefona i nove šifre.

Identitet dobavljača prilikom isporuke potvrđivan je određenim serijskim brojem novčanice, koji je takođe redovno menjan.

Prošle godine, osumnjičeni su navodno imali – peh. Oduzeto im je oko 50 kilograma kokaina, pre nego što su uspeli da ga prodaju i naplate. Zbog toga, morali su hitno da nabave dokaz o zapleni, papire iz policije, koje su slali svojim saradnicima u Meksiku! Upravo u takvoj jednoj situaciji, neko iznutra je upozorio da budu oprezni s tim izveštajima i zahtevima „jer je verovatno da su svi pod istragom“.

Bilo je uobičajeno i da proveravaju kvalitet droge, pa je tako prošle godine jedan od osumnjičenih tražio kilogram kokaina od dobavljača, kako bi ga odneo na analizu i proverio čistoću. Navodno, za kilogram kokaina morali su da plate oko 20.000 dolara.

Podsetimo, mediji u SAD su preneli da je pre tri dana uhapšeno 13 osumnjičenih, a zaplenjeno je oko pola tone kokaina. Među osumnjičenima su, osim srpskih državljana Meksikanci, Sudanci, Kanađani i Kinezi. Akcija FBI, DEA i lokalnih policija sprovedena je na teritoriji Los Anđelesa, Sijetla i Vankuvera. Prema tvrdnjama tužilaštva, narko – ruta protezala se od meksičke granice, preko južne Kalifornije, do Kanade. Članovi ove organizacije, prema tvrdnjama američkog nadležnog tužioca, deo su kriminalnih grupa iz Srbije, Kanade, Meksika, Kine i Sudana, koje u narko – bizinsu blisko sarađuju.

Policija je oduzela tačno 428,5 kilograma kokaina, devet kilograma heroina, 46,6 kilograma metamfetamina i 46,12 kilograma MDMA. Pronađeno je i oduzeto 811.000 kanadskih dolara. Osumnjičenima preti od 10 godina zatvora do doživotne robije.

Zaplene

U Filadelfiji je nedavno zaplenjeno 20 tona droge, što je bila istorijska zaplena u SAD. Prošle nedelje, kod Azorskih ostrva, uhapšeno je troje ljudi, među kojima srpski državljanin Vladislav Funštajn, a na jedrilici je zaplenjeno 800 kg kokaina. U Srbiji, u vezi sa ovim slučajem, uhapšeni su otac i sin iz Šida. Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link