Srbija će morati da raskine sporazum sa Rusijom! EU se oglasila kada moramo to tačno da uradimo

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Srbija može da sklapa sporazume sa drugim državama ili organizacijama pre pristupanja Evropskoj uniji – kazao je portparol Evrpske unije

Srbija će morati da raskine svoj novi sporazum o slobodnoj trgovini sa ruskom evroazijskom ekonomskom unijom kada se pridruži Evropskoj uniji – saopštila je Evropska komisija, piše „EU Observer“.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije postoji od 2000. godine. Razumeli smo da će se ovaj sporazum proširiti i na Evroazijsku uniju – izjavio je u utorak portparol za Evropsku uniju, piše „EU Observer“.

– Srbija može da sklapa sporazume sa drugim državama ili organizacijama pre pristupanja Evropskoj uniji – kazao je portparol.

– Ali u kontekstu pregovora o pristupanju EU, Srbija se obavezala da će se povući iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, onog dana kada pristupi Evropskoj uniji – dodao je portparol.

Evropska komisija pojasnila je Srbiji njene obaveze, navodi dalje u svom tekstu EU Observer, dan nakon što je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko najavio da će Srbija 25. oktobra potpisati trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

– Savez bi dao novi kvalitet budućoj saradnji Srbije i Evroazijskog bloka – rekao je Harčenko nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem – navodi se u tekstu.

„EU Observer“ navodi da iz srpske ambasade pri EU nisu dobili nikakav komentar.

Na sajtu se navodi i da postoji mogućnost da će na predstojećem samitu u Helsinkiju, ministri inostranih poslova Evropske unije, pored tekućih problema, razgovarati sa kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana i o ovom sporazumu.

– Tekst sporazuma o slobodnoj trgovini trebalo bi da sadrži izlaznu klauzulu, koja garantuje da Srbija može da povuče sporazum do datuma svog konačnog pristupanja EU – izjavio je Dejvid Mekalister, predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove za EU Observer.

Mekalister se sastao sa Vučićem u Beogradu istog dana kada je predsednik Srbije razgovarao sa ruskim ambasadorom – navodi se dalje u tekstu, ali Vučić i Mekalister nisu razgovarali o Evroazijskom savezu, iako je, navodi se, Vučić u razgovoru potvrdio svoju podršku evropskom putu Srbije.

– Srbija je pregovore o pristupanju EU započela pre pet godina, a cilj joj je da se pridruži do 2025. godine. Međutim, njene istorijske i kulturne veze sa Rusijom sežu vekovima unazad – navodi se u istom tekstu.

Za razliku od većine ostalih, Srbija ne želi da se pridruži NATO-u, kupuje rusko naoružanje i bojkotuje odluke spoljne politike EU, uključujući evropske sankcije Rusiji, piše ovaj sajt.

Rusija je 2015. godine stvorila EEU za sprečavanje širenja Evropske unije, a tu ukljuje Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan i Kirgistan, navodi „EU Observer“ i dodaje da ruska propaganda usred nadmetanja za uticaj u nekadašnjem regionu „gvozdene zaveste“ stvorila mit o tvrđavi pravoslavnih vrednosti.

On tada nije rekao, piše „EU Observer“, da Srbija već ima sporazume o slobodnoj trgovini sa Belorusijom i Kazahstanom, koje će morati da raskine, što ovaj gest čini još simptomatičnijim.

– EU je liberalno tržište sa 513 mililiona ljudi, vredno 16,9 milijardi evra. Evropska unija ostaje najvažniji trgovinski partner za Srbiju, čime pokriva 63 odsto procenata trgovinske razmene, sa veoma dinamičnim rastom. Trgovinska razmena  sa Rusijom čini manje od 10 procenata sveukupne srpske trgovinske razmene – izjavio je portparol Evropske unije u utorak.

Međutim, broj Srba koji žele da se pridruže Evropskoj uniji je samo 53 odsto, uprko ekonomskom blagostanju, pokazala je anketa Ministarstva za evropsku integraciju u julu – zaključuje „EU Observer“.

(Telegraf.rs/EU Observer)

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram