I DECA ŽRTVE TRGOVINE UTICAJEM Čelnici Centra devojčicu (5) dodelili majci na staranje iako postoji sumnja da je ona ZLOSTAVLJA

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Da je trgovina uticajem pojava koja nije zaobišla Srbiju, čak i kada se radi o sudbini dece, potvrđuje primer petogodišnje devojčice H. S. iz Kragujevca, koju je Centar za socijalni rad poverio majci na starateljstvo zbog funkcije državnog revizora, iako se struka protivila takvoj odluci.

Tako bar tvrdi grupa radnika ove institucije koja se obratila „Blicu“ navodeći da je u ovom slučaju njihovo rukovodstvo vodilo više računa o sopstvenim nego interesima deteta, ne prezajući čak i da izmišljaju događaje kako bi nasilno oduzeli devojčicu od oca I. S., kod koga je i boravila nakon rastanka nevenčanih supružnika.

Za njih je to suprotno pravilima profesije, tim pre što postoje indicije da je maloletna H. S. izložena psihičkom i fizičkom nasilju u porodici majke.

Zbog toga su kao „uzbunjivači“ protiv odgovornih u Centru za socijalni rad pokrenuli postupak pred Višim tužilaštvom u Kraljevu, posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, za krivično delo trgovine uticajem, pokušavajući da dokažu da postoji sumnja da je ovakva odluka doneta nagodbom sa državnom revizorkom J. T. kako bi se sprečila eventualna kontrola njihovog poslovanja.

Otac ne viđa dete

Razlog za sumnju leži u obimnoj stručnoj dokumentaciji oko ovog slučaja, koja je skrivana i od pravosudnih organa, iz koje se jasno vidi da postoji velika emotivna povezanost deteta sa ocem i nepoverenje prema majci.

I pored takve povezanosti, otac I. S. od maja ove godine nije u mogućnosti da dete viđa u normalnim uslovima, jer je nakon saznanja od devojčice da je izložena fizičkom nasilju u porodici majke nije dozvolio da ide kod majke, čime je prekršio privremenu meru o boravku deteta. Po toj meri devojčica je po dva dana trebalo da bude kod svakog od roditelja.

Zbog njenog kršenja Centar za socijalni rad ekspresno pokreće postupak za lišavanje prava starateljstva, ne želeći da proveri eventualno nasilje nad detetom i ne vodeći računa da se dete protivi razdvajanju od oca. Pošto je nemoćna da odlučuje kome će se roditelju privoleti, protiv njene volje to odlučuje Centra za socijalni rad, jer otac i majka ne uspevaju sami da se dogovore.

Zaslepljeni u svojoj netrpeljivosti, oni u borbi za starateljstvo koriste i nedozvoljena sredstva i prave greške. To rade verovatno zbog svojih emocija, ali institucija koja je stručna nema pravo na grešku jer i najmanji pogrešan potez može da ima nesagledive posledice za budućnost deteta.

Mamina funkcija

Međutim, rukovodstvo Centra za socijalni rad je u ovom slučaju svesno napravilo grešku kako bi zadovoljilo interese roditelja koji je na odgovornoj funkciji. To tvrde uzbunjivači, a i dokumentacija koju posedujemo ukazuje na to.

„Blic“ se upustio u istraživanje ovog slučaja, kojim će se baviti narednih dana, jer želi da ukaže da greške nadležnih institucija u borbi za starateljstvo, mogu da dovedu do tragičnih posledica za decu, koje teško mogu da se isprave. To potvrđuju i slučajevi koji su se dešavali i pred vratima Centara za socijalni rad. Da se to ne bi dešavalo, uzbunjivači, koji su radnici ove institucije, pokrenuli su postupak pred nadležnim sudom da bi dokazali da je rukovodstvo postupilo suprotno interesima struke i deteta.

– Za to ima mnogo dokaza i nadamo se da će ih sud uvažiti. Ovde nije zakazala struka jer je ona u dva navrata donosila odluke u interesu deteta. Zatajilo je rukovodstvo Centra koje je zbog straha od funkcije majke pregazilo sva pravila profesije. Zbog toga su stručne timove menjali kako bi se došlo do željene odluke, a to je da devojčica po svaku cenu mora da se poveri majci. To je jasno bilo saopšteno prvom stručnom timu, koji je trebalo da uradi opservaciju i utvrdi roditeljske kapacitete roditelja. Oni ovo naređenje nisu ispoštovali jer im je supervizor rekao da rade u skladu sa profesijom i procenom. Po tim pravilima utvrdili su da je otac I. S. adekvatniji roditelj jer je kod majke J. T. uočen manjak emocija i preporučeno joj je da taj nedostatak otkloni u Savetovalištu za brak i porodicu. Međutim, rukovodstvo ne prihvata taj izveštaj i suspenduje neke od članova tima. Pri tom narušava i pravilo tajnosti jer obaveštava majku o odluci. Formira drugi tim, koji dolazi do gotovo identičnog zaključka i traži da se uradi veštačenjem utvrdi da li je dete bilo fizički zlostavljano od majke i njene porodice – navode uzbunjivači.

Treća sreća

Oni dodaju da i drugi nalaz ne dobija zeleno svetlo i ceo tim se opet suspenduje i formira treći.

– Taj tim ispunjava želju rukovodstva i dete se na starateljstvo poverava majci. Samo taj izveštaj se dostavlja sudu kao relevantan i to bez brojnih nalaza veštaka koji su u arhivi Centra koji ukazuju da je otac pogodniji staratelj. Nema ni reči o mogućem nasilju nad devojčicom u domu majke J. T., što je moralo da bude primarno. Rukovodstvo centra krije i činjenicu da je brat majke, koji je u istom domaćinstvu, osuđen na kaznu zatvora u šest slučajeva za bludne radnje i seksualno zlostavljanje što je izuzetno važno. Zbog ovih namernih propusta koji su naneli štetu deteta odlučili smo da podnesemo tužbu kao uzbunjivači i obavestimo javnost da se pojedinci ne libe da trguju sudbinom deteteta – kažu naši sagovornici.

Centar: Informacije su poverljive

– U vezi sa Vašim zahtevom koji ste uputili ovom Centru obaveštavamo Vas da nismo u mogućnosti da Vam dostavimo tražene podatke shodno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Porodičnog zakona i Zakona o socijalnoj zaštiti, kao i podzakonskim aktima kojima je uređeno postupanje organa starateljstva – Pravilnik o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad, jer su tražene informacije o ličnim i porodičnim prilikama korisnika poverljive informacije – kaže direktor Momir Borić.

Izvor: Blic

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram