„SPAJS“, „BABLS“, „MUN ROKS“, „MJAU MJAU“ Ovo je narko-sleng za nove droge koje se pakuju kao SO ZA KUPANJE I BILJNA HRANA

Materije skrivene iza naziva „biljna hrana“, „soli za kupanje“ ili „hemikalije za istraživanje“, iako sa štampanim upozorenjem da nisu za ljudsku upotrebu, tinejdžeri sve češće koriste kao narkotike.

Poznata je činjenica da današnji tinejdžeri bez ikakvog ustezanja, u želji za dokazivanjem ili boljom prihvaćenošću u društvu, olako posežu za upotrebom droga. Po mnogim „tobako šopovima“ u našoj zemlji mogu se naći proizvodi koji su naizgled bezopasni – poput osveživača prostora, dopuna za lule, nargile, kapi za aromu duvana. Ipak, iza tih proizvoda kriju se narkotici, najčešće sintetički kanabinoidi koji mogu biti kobni po zdravlje, ali i život onoga ko ih koristi.

– I novi trendovi prodaje droge preko interneta („darknet“) predstavljaju veliku opasnost, posebno kada je reč o novim drogama. To su sintetičke droge, koje se lažno prodaju kao „sigurne“, legalne alternative klasičnim drogama. Svaka sumnja na prisustvo narkotika u proizvodima poput osveživača prostora, dopuna za lule, nargile, može biti proverena laboratorijskom analizom uzorka. Analize se obavljaju u forenzičkim laboratorijama, koje su deo mreže Sistema za rano upozoravanje o novim psihoaktivnim supstancama. Ukoliko se potvrdi prisustvo narkotika, preduzimaju se zakonske mere za njihovo oduzimanje i krivični postupak – objašnjava za „Blic“ dr Jelena Janković, rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja.

„SPAJS“, „GALAKSI“…

Najveću grupu ovih droga čine sintetički kanabinoidi, koji se prodaju pod različitim imenima kao što su „K2“, „lažna trava“, „jukatan fajr“, „skank“, „mun roks“, „galaksi“, „reinbou“, pri čemu je navedeno da „nisu za ljudsku upotrebu“.

– Ti proizvodi sadrže sasušene iseckane biljke i hemijske aditive koji su odgovorni za psihoaktivne efekte, menjaju stanje svesti. Etikete na proizvodu „spajs“ često tvrde da sadrže „prirodne“ psihoaktivne materijale koji se dobijaju od različitih biljaka. „Spajs“ zaista sadrži osušene biljke, ali hemijska analiza otkriva da su njeni sastojci sintetički kanabinoidi. U nekim slučajevima efekti „spajsa“ su mnogo jači od efekata marihuane. Neki konzumenti su se izjasnili o psihičkim efektima poput anksioznosti, paranoje i halucinacija. Sintetički kanabinoidi utiču na iste receptore kao i THC (glavni psihoaktivni sastojak marihuane) – ističe dr Janković.

Njihovo dejstvo je mnogo jače od THC, što može dovesti do jačih i nepredvidivih posledica. Upravo iz razloga što je hemijski sastav mnogih proizvoda prodavanih kao „spajs“ nepoznat, moguće je da neke vrste sadrže supstance koje mogu imati izuzetno opasnije posledice od očekivanih.

– Sintetički kanabinoidi izazivaju ubrzan rad srca, povraćanje, uzrujanost, zbunjenost i halucinacije. „Spajs“ može takođe povećati krvni pritisak i prouzrokovati smanjenje dotoka krvi do srca. U nekoliko slučajeva povezan je sa srčanim udarima – upozorila je naša sagovornica.

„BILJNA HRANA“

Drugu grupu sintetičkih droga čine proizvodi koji se obično sreću kao veoma čisti beli ili smeđi prah, a ređe u vidu tableta.

– U pitanju su sintetički katinoni povezani sa matičnim jedinjenjem katinonom, jednim od psihoaktivnih komponenti u khatu. Često se prodaju sa lažnim uputstvom „biljna hrana“, „soli za kupanje“ ili „hemikalije za istraživanje“ sa štampanim upozorenjem da nisu za ljudsku upotrebu. Ulični nazivi su „em-ket“, „meph“, „dron“, „mjau“, „mjau-mjau“, „subkoka-1“, „bsbls“. Derivati katinona imaju efekte slične onima kod kokaina, amfetamina MDMA (ekstazija), ali se malo zna o njihovoj detaljnoj farmakologiji – ističe dr Janković.

Korisnici se nakon njihove upotrebe osećaju razdražljivo, nemirno, uznemireno, depresivno i bezvoljno. Katinoni se ponašaju kao stimulansi centralnog nervnog sistema, a mogu da izazovu ubrzan rad srca, povišen pritisak, probleme u radu bubrega i jetre.

FENTANIL NAJOPASNIJI

– Posebno opasna sintetička droga je fentanil. To je narkotički analgetik sa potentnošću najmanje 80 puta većom od morfina. Fentanil i njegovi derivati se koriste kao anestetici i analgetici u humanoj i veterinarskoj medicini. Fentanil i njegove soli su u obliku belog ili svetložutog granuliranog ili kristalnog praha – upozorava Jelena Janković.

„Čajna vajt“, „sintetički heroin“, „drop ded“, „fletlajn“, „letal injekšn“, „apače“, „čajna grl“, „tango i keš“, „TNT“ – ulični su nazivi za fentanil.

– Fentanili izazivaju nuspojave poput mučnine, vrtoglavice, povraćanja, a ozbiljne interakcije se mogu javiti kada se fentanili mešaju sa heroinom, kokainom, alkoholom. Iznenadna smrt se može javiti i zbog srčanog zastoja ili teške anafilaktičke reakcije – rekla je dr Janković.

NARKO-SLENG ZA NOVE DROGE

„Spaj“, „mjau-mjau“, „jukatan fajer“, „mun roks“, „rejnbou“, „mef“, „dron“, „babls“, „tango i keš“, „TNT“.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link