Napadi ZMIJA širom Srbije i regiona: Poskok mu došao među noge, a on „hladan kao špricer“ (VIDEO)

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Poslednjih nekoliko dana, mediji širom regiona često pišu o najezdi zmija. Ove gmizavce je izmamilo lepo i toplo vreme, a građani širom Balkana imaju problem kako da se odbrane od njih.

Često na društvenim mrežama možemo da vidimo snimke koje dele građani, a na kojima ukazuju na ovaj problem. Upravo je jedan takav video privukao veliku pažnju, a on je snimljen upravo u Bosni i Hercegovini u selu Ustikolina.

Naime, Agnesu Ajanoviću se poskok našao među nogama, ali on nije pokazivao znakove straha, već je samo bezbrižno sedeo.

– Osećaj nije bio jednostavan, mislio sam prvo da je bila vodenjača. Kada sam video da se radi o poskoku, odmah sam se ukočio… Svakom poručujem, ko se nađe u ovakvoj situaciji, da ostane smiren i da se ne miče ako mu srce ne pukne od straha… Jer u protivnom svaki potez i micanje je ugriz koji je, u većini slučajeva, smrtonosan – ispričao je Agnes za portal Crna-Hronika.

– Zahvalio bih još mom prijatelju Mehmedu Mehi Kunovcu, koji je uspeo da ubije zmiju – rekao je on.

GRAĐANI NE PUŠTAJU DECU ISPRED KUĆA ZBOG ZMIJA

Meštani naselja Kočićev vijenac u Banjaluci, žale se da svakodnevno ispred svojih kuća i zgrada sreću zmije, koje dolaze sa nepokošenih javnih površina.

– Nije nam svejedno kada svaki dan sretnemo zmiju. Pre nekoliko dana sam na putu ispred zgrade našla zmiju, najverovatnije ju je pojela mačka – rekla je čitateljka „Nezavisnih“.

– Strah nas je da će nas ove zmije otrovati, posebno decu, jer nismo sigurni da li su otrovnice ili ne. Veliki problem je što su se zmije nakotile u visokoj travi, koja se retko kosi – kazala je čitateljka.

– Zbog promenljivih vremenskih prilika, na teren ćemo izaći za nekoliko dana kada se vreme ustali i uraditi zaštitu od zmija – rekla je Nevena Kosić, ekolog u “Eko-belu”.

Dodaje da su do sada imali više dojava u vezi sa zmijama, pa da su redovno izlazili na teren i na siguran način ih uklanjali.

– Zmije smo premestili na bezbedne lokacije. Sve zmije koje smo uklonili ove i prošle godine bile su bezopasne za ljude i nijedna nije bila otrovnica. Većina tih zmija su bile smukovi, vodene zmije ribarice ili belouške – objasnila je Kosićeva za Nezavisne.

ŠIROM SRBIJE SLIČNA SITUACIJA

Zavlače se u motore automobila, kormila skutera, uglove školskih učionica, hodnike i sobe porodičnih kuća, a izmilele su i na ulice. Širom Srbije, zmije su početkom juna postale kao kućni ljubimci, sa kojima građani na gotovo svakom mestu mogu da se sretnu. Pa i na onim najneverovatnijima.

Tako je stepski smuk zatečen u vozilu jedne Nišlijke parkiranom u ulici Janka Veselinovića u centru grada. Gmizavac se zavukao u motor, pa su volonteri udruženja Zoo Planet tek posle dva sata muka, uspeli da ga izvuku iz vozila. Junak dana bila je Tamara Ristić koja je zmiju uhvatila golim rukama, jer je uporno izmicao hvataljkama.

#resnik @BeogradUzivo pic.twitter.com/yFEGDG0WA7

— pepe (@preparandus_) June 9, 2019

Direktor leskovačke bolnice dr Nebojša Dimitrijević rekao je za da je samo u poslednjih šest dana bilo šest slučajeva ujeda zmija.

Pravo malo opsadno stanje vlada i u Vranju. Zmije su se tokom prethodnih dana pojavile u nekoliko gradskih ulica, u jednoj fabrici i u automobilu. Jedna porodica je u dnevnoj sobi iza regala primetila zmiju. Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana, brzo je intervenisalo po pozivu.

Stepski smuk uvukao se u porodičnu kuću Aleksinčana. Udruženje Zoo Planet iz Niša je i tamo intervenisalo.

Gmizavci su se razmileli i po Beogradu. Prema navodima jedne Beograđanke, zmije su se pojavile i pored vrtića u naselju Braće Jerković. Zmije su uočili i stanovnici beogradskog naselja Vojvoda Vlahovića u jednoj od ulica. Zmija ima i u Resniku, ali i u Zemunu.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf.rs

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram