Građani, STIŽE POVIŠICA: POVEĆANJE PLATA I PENZIJA rezervisano za početak maja!

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

U prvom kvartalu 2019. Srbija je ostvarila suficit od 15,8 milijardi dinara, a planiran je deficit od oko 19 milijardi.

Nova misija MMF-a dolazi početkom maja u Beograd i ostaće dve nedelje, najavilo je resorno ministarstvo i istaklo da dobri finansijski rezultati u prvom kvartalu ove godine najavljuju mogućnost povećanja plata i penzija, kao i da će se o tome odlučivati u septembru.

-U prvom kvartalu 2019. smo ostvarili suficit od 15,8 milijardi dinara, a planirali smo deficit od oko 19 milijardi, dakle 35 milijardi smo imali bolji rezultat od plana. Da li to znači povećanje plata i penzija – ne automatski. Ali, ako se po jutru dan poznaje, i ako nastavimo sa dobrim rezultatima, mi ćemo u septembru videti da li imamo fiskalnog prostora za to povećanje – saopšteno je iz ministarstva.

Kaže se da će se sa misijom MMF-a analizirati rezultati ostvareni 2018, kao i sve aktivnosti koje se rade sa njima kada je reč o nastavku strukturnih reformi i svega što je vezano za održanje finansijske stabilnosti i privrednog rasta.

Važno je to što je MMF zajedno sa Svetskom bankom napravio izveštaj sa projekcijom da će stopa rasta sprske ekonomije do kraja 2023. godine iznositi četiri odsto, što znači da će kumulativno naš BDP na kraju tog prerioda biti veći za 21,1 odsto. Ističe se da se, takođe, procenjuje, da će BDP po glavni stanovnika koji je 2018. godine bio 7.207 dolara na kraju 2023. biti oko 10.394 dolara, što je povećanje od 44 odsto.

Zbog toga su bile važne reforme pokrenute 2014. i drugi rezultati ostvareni po pitanju suficita i smanjenja javnog duga, kao i povećanje zaposlenosti. Srbija je prošle godine imala rast BDP-a od 4,3 odsto, po čemu smo među 10 najboljih ekonomija u Evropi.

Izvor:
BalkansPress / Izvor: Tanjug)


Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram