Porodilja Ana, koja je umrla u Kragujevcu, imala više hroničnih bolesti: Šest lekara se borilo za njen život

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Čitava drama počela je kada je nesrećna žena prijavila bol u grudima nakon prirodnog porođaja

Zbog smrti porodilje Ane M. u Kliničkom centru u Kragujevcu, a koja je posle porođaja preminula 2. marta, Ministarstvo zdravlja naložiće zdravstvenoj inspekciji da se uradi takozvani spoljašnji stručni nadzor.

– Ispitaćemo sve činjenice i okolnosti u tom konkretnom slučaju – kažu u Ministarstvu za „Blic“.

Ana M. preminula je u Kliničkom centru u Kragujevcu.

Istovremeno, rukovodstvo kragujevačkog kliničkog centra već je započelo takozvani unutrašnji stručni nadzor, proceduru koja će dati odgovore šta se dešavalo u vezi sa zdravstvenim stanjem pacijentkinje Ane M.

Rezultati „oba nadzora“ trebalo bi da stignu u narednim danima, a kako piše list, preminula pacijentkinja imala je vrlo rizičnu trudnoću jer je bolovala od nekoliko teških bolesti.

– Imala je urođenu trombofiliju ili bolest koju karakteriše povećana sklonost organizma ka stvaranju trombova ili krvnih ugrušaka i povišen krvni pritisak. Za to je dobijala adekvatnu terapiju, ali i lekove za oboljenje štitne žlezde. Zbog svega toga, odlučeno je da se porodi prirodnim putem, u epiduralnoj anesteziji – kaže za „Blic“ izvor iz KC „Kragujevac“.

Ana M. sa detetom

Prema njegovim rečima, čitava drama počela je kada je nesrećna žena prijavila bol u grudima nakon prirodnog porođaja.

 U tom trenutku u sali je bilo ukupno šest lekara, tri ginekologa, pedijatar-neonatolog, kao i dva anesteziologa, ali i babice i tehničari. U međuvremenu, došlo je do komplikacija, odnosno pojave takozvane diseminovane intravaskularne koagulacije (DIK), šoknog stanja koje karakterišu mnogobrojni trombovi koji su se stvorili u krvnim sudovima. Smrtnost od DIK-a u svetu je u preko 90 odsto slučajeva – kaže on i dodaje da su svi pokušaji primene najmodernije terpije ostali bezuspešni.

Sumnja se da su do smrtnog ishoda dovele njene hronične bolesti

Bez obzira na to što je u tom trenutku bilo angažovano još dva ginekologa i dva anesteziologa, kao i ceo tim transfuziologa.

– Nažalost, kobni ishod nije mogao da bude izbegnut – kaže neimenovani izvor.

Prema njegovim rečima, porodica preminule porodilje sve vreme je obaveštavana o komplikacijama koje su nastale.

– Za sada se sumnja da su do takvog ishoda dovele njene hronične bolesti – kaže sagovornik lista.

Inače, porodica nije želela da daje izjave medijima povodom ovog događaja u Kliničkom centru u Kragujevcu dok ne budu stigli rezultati unutrašnjeg stručnog nadzora, ali i dok se ne utvrdi konačni uzrok smrti.

(Telegraf.rs/Blic)

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram