Sud: Urednik nedeljnika „Kragujevačke“ da plati 820.000 dinara odštete

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Apelacioni sud u Kragujevcu naložio je poznatom kragujevačkom novinaru Miroslavu Jovanoviću, uredniku nedeljnika „Kragujevačke“, da izdavačkom preduzeću AD „Svetlost“ u stečaju, u kojem je radio 30 godina, plati 820.000 dinara odštete.

Pored toga, Jovanović će morati da plati 185.000 dinara za sudske troškove i kamate od 2014. godine, kada je prvostepena presuda postala izvršna. AD „Svetlost“ je tužila Jovanovića zbog tri prethodna sudska procesa, u kojima je ovo preduzeće osuđeno na novčane kazne zbog tekstova koji su u nedeljniku objavljeni 2004. i 2007. godine, u vreme kada je Jovanović bio odgovorni urednik.

Mene je stigla kazna za sve što sam radio u „Svetlosti“ kao novinar i urednik, od devedesetih godina na ovamo. To doživljavam kao osvetu mnogih ljudi kojima se nije dopadalo ono što smo pisali, kao ni naš kritički pristup temama kojima smo se bavili, rekao je Jovanović FoNetu.

On je podsetio da je „Svetlost“ kao nezavisan medij pisala o korupciji, zloupotrebama vlasti i drugim tadašnjim tabu temama zbog čega su list i novinari više puta osuđivani na novčane kazne.

Među više desetina tužbi podnetih u Miloševićevo vreme i kasnije, ostale su ove tri presude, jer je nama, izgleda, bilo suđeno da budemo osuđeni, kazao je Jovanović. Jovanović je dodao da nakon odluke Apelacionog suda očekuje sudske izvršitelje, jer kaznu nema od čega da plati.

Ukupan dug sa kamatama i sudskim troškovima je oko 1,5 miliona dinara. Ja nemam toliko novca i ne znam da li će mi izvršitelji staviti kuću na doboš ili će odlučiti da mi uzimaju dve trećine penzije, rekao je Jovanović.

AD „Svetlost“ je, u isto vreme kada je tužila Miroslava Jovanovića, pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu podnela tužbu protiv države Srbije za naknadu štete u iznosu od 379.000 dinara, koliko je preduzeće uplatilo na ime kazne po presudi za pismo čitaoca koje je objavljeno u istoimenom nedeljniku.

Prema Jovanovićevim rečima, tada je u odštetnom zahtevu upućenom Sudu za ljudska prava u Strazburu, traženo i da se obaveže država Srbija da glavnom i odgovornom uredniku Miroslavu Jovanoviću isplati dve hiljade evra na ime pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda.

Izvor: Fonet

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram