Radnici kragujevačkog “Fijata“ se vraćaju u proizvodnju

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Radnici fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija u Kragujevcu vraćaju se u proizvodnju, koja je bila prekinuta u pretposlednjoj nedelji februara, zbog smanjene tražnje fijata 500L,


KRAGUJEVAC – Radnici fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija u Kragujevcu vraćaju se u proizvodnju, koja je bila prekinuta u pretposlednjoj nedelji februara, zbog smanjene tražnje fijata 500L, rečeno je u ponedeljak agenciji Beta iz sindikata „Nezavisnost“.U sindikatu „Nezavisnost“ u FCA smatraju da uprkos čestim prekidima proizvodnje nema razloga za zabrinutost u vezi sa ostajanjem Fijata u Kragujevcu i da u fabrici „uopšte nije loše“.

Predsednik tog sindikata u FCA Zoran Stanić rekao je da je normalno da posle sedam godina dođe do smanjenja proizvodnje fijata 500L.

On navodi da se smanjenje proizvodnje događa i u fabrikama automobila u Italiji ili Nemačkoj, svuda u svetu, pa nikome ne pada na pamet da će ta fabrika „da ode“.

Stanić je kazao da je smanjenje obima proizvodnje jednog modela uobičajeno kada se priprema novi model, zbog čega veruje da će to biti slučaj i u kragujevačkoj fabrici. On je rekao da je plan FCA u Kragujevc, nezvanično, proizvodnja 40.000 vozila u ovoj godinu.

Stanić je ocenio da će u 2019. godini biti 100 radnih dana, odnosno trake će raditi 8 ili 9 dana mesečno. „Plata radnika stiže na vreme, ne škripi. Kada nema posla, radnicima se plaća 65 posto od godišnjeg proseka računajući i 13.i 14. platu. Tako da radnici kada ne rade, primaju samo par hiljada manju platu“, rekao je Stanić.

On dodaje da „bele kragne“, odnosno zaposleni van proizvodnje, idu na stručne obuke, što mu takođe govori o tome da FCA nema nameru da se „odseli“ iz Kragujevca. Sa proizvodnih traka u kragujevačkoj fabrici dnevno silazi 410 fijata 500L, odnosno po 205 u jednoj smeni.

Izvor: Beta


Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram