KOLIKI SU DOMETI PROTESTA? Najozbiljnije okupljanje od 2012, ali za uspeh NEDOSTAJE VAŽNA STVAR

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Drugi protest „Stop krvavim košuljama“ pokazao je da je ovo najozbiljnije okupljanje protiv vlasti još od 2012, ali za uspeh je potreban i jasan politički sadržaj.

Bez obzira na loše vremenske uslove, prošle subote na ulice Beograda izašao je veliki broj ljudi, što je, smatraju analitičari, jedan od dokaza da protest ima perspektivu. Ipak, Bojan Klačar iz Cesida tvrdi da se za konkretniju ocenu treba još malo strpiti.

– Protest ima ozbiljni potencijal, ne samo zbog brojnosti već želje za zajedničkim, koordinisanim nastupom koji prevazilazi podele. Pokazalo se da je ciljna grupa ovakvog okupljanja veoma šarenolika – od predstavnika građanske do sledbenika desne političke orijentacije. Na taj način ovaj protest nadilazi prošlogodišnje studentske proteste nakon predsedničkih izbora ili okupljanja Inicijative „Ne davimo Beograd“ koji su bili usko tematski uokvireni. Za sada „Stop krvavim košuljama“ prevazilazi jednu temu, ali potrebno je sačekati još protest-dva – naglašava Klačar.

Kako kaže, vidljivi su i nedostaci ovakvog okupljanja.

– Jasno je da se probudila energija, i za to su svakako zaslužni apolitični govornici. Oni su doneli taj kratkoročni uspeh, ali dugoročno gledano, ovakvom skupu neophodne su jasne političke poruke. Dobro je što je protest nastao kao reakcija na napad na Borka Stefanovića jer je opozicija ranije birala teme koje nisu bile tako važne. Sada je potrebno da ta reakcija preraste u akciju, odnosno inicijativu. To se može postići samo jasnom političkom platformom koja nije moguća bez političara. Na kraju krajeva, na izbornim listićima će se svakako naći imena političara – objašnjava Klačar.

Politički analitičar Boban Stojanović podvlači da građanski protest za sada nosi jasnu poruku: stop političkom nasilju.

– Nezadovoljstvo građana prevazišlo je partijske podele i ujedinilo ih u borbi za slobodne i fer izbore. Građani su očigledno shvatili da nemaju čega da se plaše i da svoj politički, ekonomski ili bilo koji drugi stav mogu da iskažu jedino na ulicama – ističe Stojanović i dodaje da se glas naroda ne može čuti u medijima sa nacionalnom frekvencijom.

Protest, kako kaže, stiže u pravo vreme.

– Sada je potpuno drugačiji kontekst u odnosu na, recimo, prošlogodišnje studentske proteste nakon predsedničkih izbora. Moj stav je da nakon izbora nema kajanja. Samim tim ti protesti su bili osuđeni na neuspeh jer je izborne rezultate nemoguće promeniti. S druge strane, sada imamo protest praktično uoči izbora koji se najavljuju na proleće. To znači da je pravo vreme za borbu za demokratiju i slobodne i fer izbore – smatra Stojanović.

Zbog toga je nejasna odluka PSG-a da ne potpiše dokument o zajedničkim uslovima za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora sa drugim opozicionim strankama.

Sada je potpuno drugačiji kontekst u odnosu na, recimo, prošlogodišnje studentske proteste nakon predsedničkih izbora. Moj stav je da nakon izbora nema kajanja. Samim tim ti protesti su bili osuđeni na neuspeh jer je izborne rezultate nemoguće promeniti. S druge strane, sada imamo protest praktično uoči izbora koji se najavljuju na proleće. To znači da je pravo vreme za borbu za demokratiju i slobodne i fer izbore – smatra Stojanović. 

To je neshvatljiv potez, pogotovo što je Saša Janković svakog petka izlazio ispred Predsedništva sa maltene identičnim zahtevima, a na ovogodišnje lokalne izbore izašao je u koaliciji sa Draganom Đilasom i Vukom Jeremićem. Moguće da Janković pokušava da okupi uskograđanski orijentisane birače pred izbore, ali i ako je tako, mislim da je to potpuno pogrešna odluka koja će ga odvesti u samoizolaciju. Jedno je sigurno, ovakav potez PSG-a sigurno neće poremetiti proteste građana kojima je glavni cilj borba za demokratiju i slobodne i fer izbore – kaže Stojanović.

Povlačenje Jankovića

U, međuvremenu, lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković se povukao iz politike.

– Povlačim se sa mesta predsednika Pokreta slobodnih građana i građanskog bloka 381 i iz aktivnog političkog života – napisao je on na Tviteru. Više o Jankovićevoj odluci da se povuče iz političkog života, ali i prve reakcije na njegovo povlačenje u posebnim vestima.

Izvor; blic.rs

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram