Uživali smo u pravom letu, ali nam stiže HLADAN TUŠ: Meteorolozi najavljuju kišu, grmljavinu i grad, a evo KOLIKO ĆE TO TRAJATI

Niz tropskih dana koji su obeležili prvu polovinu avgusta na teritoriji cele Srbije biće prekinut u sredu kada nas očekuje kratko osveženje sa povremenim pljuskovima.

Prema rečima meteorologa, pred nama su vreo ponedeljak i tropski utorak kada će živa u termometru dostići 35. podeok, nakon čega će oblaci sa Atlantika stići u Srbiju i promeniti vreme.

FOTO: SCREENSHOT Najviša dnevna temperatura u Beogradu biće niža za 4 stepena

Pad temperature i promene vremena desiće se već u utorak uveče kada se očekuje jak jugoistočni vetar u košavskom predelu, dok se na sveru i zapadu zemlje očekuju pljuskovi- navodi meteorolog Đorđe Đurić.

 

FOTO: SCREENSHOT U Vojvodini se očekuju pljuskovi sa grmljavinom i grad

Do značajne promene u temperaturi prema tvrdnjama metorologa doći će u sredu, a ova promena će zahvatiti sve delove zemlje.

U sredu i četvrtak nas očekuje pad temperature za 3 do 7 stepena, pa će maksimalna dnevna tih dana biti ispod 30 stepeni Celzijusa. Ovo kratko osveženje biće praćeno pljuskovima sa grmljavinom, naročito u svernim i zapadnim krajevima zemlje gde se može očekivati i grad. Toplo vreme i letnje temperature vratiće se već u petak kada se očekuje da temperatura vazduha bude preko 30 stepeni- kaže Đurić.

FOTO: SCREENSHOT Kiša neće zobići ni Kragujevac

 

Osveženje će trajati kratko, a ostatak avgusta će biti uobičajno topao uz povremene prekide vrelih dana, kada će niže temeperature biti praćene naoblačenjem.

Nastavlja se nestabilno vreme

Kako smo već pisali, talasi padavina i sunčanih perioda smenjivaće se do kraja meseca, ali i tokom naredne četiri nedelje.

Do kraja meseca temperature će biti prosečne za ovo doba godine, što znači da će tokom dana dostizati vrednosti između 26 i 32 stepena. Međutim, biće tu prostora za još nekoliko lokalnih pljuskova uz moguću grmljavinu. To se direktno kosi sa pojedinim najavama da nas krajem meseca čeka stabilizacija vremena, do toga neće doći – rekao je nedavno meteorolog Đorđe Đurić za „Blic“.

Količina padavina će preći prosek

I dok će temperature vazduha, suprotno najavama iz prošlog meseca, ipak ostati u vrednostima proseka, za količine padavina je to teško reći.

Pojedine kolege su predviđale da će upravo parametri za kišu biti kao ranije, a da će temperature biti više, ali gotovo je izvesno da će stvar biti obrnuta. Imali smo ekstremne padavine tokom juna, višestruko veće od proseka za taj mesec, a očekuje nas, kao što sam već naveo, još kišovitih perioda. Talas lepog letnjeg vremena u avgustu mogao bi da potraje tek pet do sedam dana – navodi meteorolog.

Izvor: blic.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link