ČUDOTVORAC KOJI LEČI Slavimo Svetog Pantelejmona, jednu stvar je danas poželjno da uradite

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu.

Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji Izmit u Turskoj) od majke hrišćanke i oca neznabošca. Majka mu se zvala Evula, a otac Evstorgije. Kao mladić, Pantelejmon je učio za lekara. Prišao je svešteniku Ermolaju koji ga je ne samo naučio veri Hristovoj nego i krstio.

Brojni su zapisi o čudotovornim izlečenjima koja se pripisuju Svetom Pantelejmonu.

On je čudotvorno izlečio slepog čoveka koji je potom prihvatio Hristovu veru. To je izazvalo zavist lekara koji su uzalud tog čoveka pokušavali da izleče, a koji su potom Pantelejmona optužili da je hrišćanin. Izašavši pred sud cara Maksimijana, javno je to priznao. Pred carem je izlečio i čoveka koji je dugo bolovao što je mnoge neznabošce privuklo hrišćanstvu. Car je Svetog Pantelejmona stavio na muke, ali mu se Gospod javljao nekoliko puta i isceljivao ga.

Delovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandar, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

Veruje se da je, ako planirate započinjanje nekog posla, danas pravi dan za to, kao i da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim.

Sveti Pantelejmon spada u ognjene svece, kao i Sveti Ilija i Ognjena Marija. Zato nije dobro raditi u poljima, oko klasja… U narodu važi izreka: „Gromom bije gromovnik Ilija, vatrom pali Ognjena Marija, potpiruje Sveti Pantelija“.

Kažu da se danas valja krenuti i na put, jer je Sveti Pantelejmon bio veliki putnik, zato se i smatra zaštitnikom vozača.

S obzirom da mali broj ljudi u ovog svetitelja slavi kao krsnu slavu, veruje se da, ako se danas dva nepoznata čoveka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, obavezno treba da se izljube i čestitaju jedan drugom slavu, jer se veruje da su sigurno rod.

Izvor: Alo!

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram