Kako bi izgledalo uvođenje UNIVERZALNOG DOHOTKA u Srbiji

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Odnos bogatih i siromašnih je sve veći. Pored mnogobrojnih koraka, jedno se rešenje izdvojilo ispred ostalih – univerzalni osnovni dohodak je postao tema u mnogim zemljama, a njegovo primenjivanje, uprkos mnogim poteškoćama, dovelo bi do povoljnije ekonomske situacije u mnogim zemljama, koje poput Srbije kubure sa izrazitom nejednakošću između bogatih i siromašnih.

Grupa profesora Ekonomskog fakulteta je, radeći istraživanje o nejednakostima u Srbiji, kao moguće rešenje predložila i uvođenje univerzalnog osnovnog dohotka, a jedna od njih, prof. Jelena Žarković Rakić, objasnila je šta bi to značilo za Srbiju i zašto ga smatra idealnim rešenjem za rastuću nejednakost.

FOTO: PROMO / PROMO Jelena Žarković Rakić

Važno je pre svega definisati šta je to univerzalni osnovni dohodak i šta je njegov osnovni cilj.

Prve debate o univerzalnom dohotku krenule su još osamdesetih godina, ali s u poslednje vreme intezivirane najverovatnije usled povećanog interesovanja javnosti za rast dohodne nejednakosti u razvijenim zemljama. U akademskom svetu vode se rasprave o tome kako je moguće pomoći gubitnicima globalizacije i tehnoloških promena. Univerzalni osnovni dohodak bi bio davanje koje bi se dodeljivalo svim građanima jedne države bez obzira na njihovo imovinsko stanje i nivo dohotka – objašnjava Žarković-Rakić i dodaje da je univerzalni osnovni dohodak za sada utopija.

Naime, ne postoje samo bojazni u vezi sa troškovima koje bi za svaku državu izazvalo ovo davanje, već i dilema šta uraditi sa postojećim sistemom socijalnih davanja.

Ona je istakla da su se tada pred korisnike socijalne pomoći postavljali sve stroži uslovi testiranja njihove kvalifikovanosti za naknade, pa su davanja sve više išla ka najsiromašnijima među siromašnima. Oni su tad morali da dokažu da aktivno traže posao i da su tako „zaslužili da im se pomogne“.

Nešto slično, doduše kasnije, pojavilo se i u Srbiji, nakon reforme socijalne politike 2000. godine.

Ipak, pitanje koje se nameće ispred svih svakako je pitanje koliki bi univerzalni osnovni dohodak bio, a koji bi pomogao pojedincima da budu iznad linije siromaštva.

U zemljama koje imaju progresivan sistem oporezivanja dohotka, što je slučaj u većini razvijenih zemalja, bogati pojedinci bi i dalje u suštini više doprinosili budžetu kroz plaćanje poreza nego što bi iz njega uzimali kroz univerzalni osnovni dohodak. Tako se u jednom istraživanju za SAD procenjuje da bi trošak uvođenja ovakvog davanja bio 3 do 4 odsto BDP-a, što nije mali iznos. To je polovina njihovog budžeta za obrazovanje – navodi Jelena Žarković Rakić i da je u našim uslovima to zaista bilo teško za procenjivanje, te da se ne čini da bi ovo davanje uopšte moglo da se proširi na teritoriju cele zemlje.

Jedan test-grad u Srbiji?

Razmišljanje i prve rasprave o univerzalnom osnovnom dohotku pokrenute su nedavno od strane UNDP kancelarije u Srbiji. Radi se o dugoročnom projektu koji bi u jednom trenutku mogao da preraste u pilotiranje ovog davanja najverovatnije u samo jednom gradu u Srbiji.

Bez obzira na efekte ovog eksperimenta mislim da sama razmišljanja o prednostima i manama univerzalnog karaktera socijalnih davanja mogu da pokrenu preispitivanja smera u kojem je krenula da se reformiše socijalna politika, globalno i lokalno – zaključuje Žarković Rakić.

Izvor: blic

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram