Ne ide vam u životu, a sigurni ste da nije do vas: Naši stariju veruju da deca ispaštaju zbog grehova roditelja

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ne morate vi da uradite ništa loše, dovoljno je da je vaš otac ili deda počinio neki greh, a taj greh se „lomi“ na vama

Kada su nam stariji govorili da je najvažnije sačuvati čast i obraz nisu bili daleko od istine i nekada je to zaista i bilo najvažnije od svega, a danas se malo zagubilo. Pre su stariji vodili računa da budu primer mlađima, ponavljali im koliko je bitno da sačuvaju obraz porodice, a mladi su sa strahopoštovanjem ispunjavali očekivanja, piše opanak.net.

Često danas možemo čuti ljude kako se žale nad svojom sudbinom i da se samo njima događaju neke loše stvari. Međutim, ne morate vi da uradite ništa loše, dovoljno je da je vaš otac ili deda počinio neki greh, a taj greh se „lomi“ na vama. Negde uz put zaboravili smo na pradedovsku zakletvu, a čast i obraz smo izbacili iz rečnika, ali i iz glave. Tada su počela da nam se dešavaju „prokletstva“ ili „loša sreća“, kako često volimo da spomenemo.

Da li vi možda okajavate roditeljski greh?

GREH SE PRENOSI DO SEDMOG KOLENA

Predanje kaže da se gresi prenose na četvrto, pa čak i sedmo koleno. U Knjizi Postanja Biblije priča se o tome, kako su Hamov sin Hanan i njegovo potomstvo bili prokleti i nosili prokletstvo za greh koji je počinio Ham. Prokletstvo je izgovorio Hamov otac Noj, a ne Bog. Sam Noj je „bio čovek pravedan i neporočan u rodu svom” (Post. 6, 9) i imao je tri sina: Sima, Hama i Jafeta, koje je Gospod naredio Noju da povede sa sobom u barku.

Kada se potop završio, Noj je sa sinovima izašao iz barke i prineli su žrtvu Bogu. Gospod je blagoslovio Noja i njegove sinove i obećao da više voda neće služiti za potop radi istrebljenja svega živog. Štaviše, interesantno je da je kao znak tog obećanja Gospod napravio dugu.

PRED BOGOM NE POSTOJI GREH KOJI SE PRENOSI NA DECU

Noj i njegovi sinovi su bili blagosloveni od Boga. I evo šta se dešava dalje: posle potopa „Noje poče raditi zemlju i posadi vinograd; i napi se vina opi se, i otkri se nasred šatora svojega. A Ham, otac Hanancima, vide golotinju oca svojega i kaza obojici braće svoje na polju. A Sim i Jafet uzeše haljinu i ogrnuše je obojica na ramena svoja i idući natraške pokriše njom golotinju oca svojega, licem natrag okrenuvši se da ne vide golotinje oca svojega.

A kad se Noje probudi od vina, dozna šta mu je učinio mlađi sin i reče: proklet da je Hanan i da bude sluga slugama braće svoje!” (Post. 9.20-25).

POČELO OD NOJA I NJEGOVE DECE

To jest prokletstvo Hanana za greh oca njegovog, Hama, je izgovorio Noj – to je Nojevo delo. I prokletstvo je bilo upućeno na Hanana, zato što je Ham kako shvatamo bio blagosloven od strane Boga. Noj je to znao i prosto nije mogao da prestupi taj blagoslov. I od njih je sve počelo.

Deca su plaćala za grehe svojih očeva pred Bogom. Međutim, Biblija u par navrata navodi: „Ja sudim svima po putevima njegovim“ i „Svako će za svoj greh poginuti!“, što znači da pred Bogom ne postoji greh koji se prenosi na decu.

ČAST I OBRAZ

Ali ako se osvrnemo na pojedinca, da li postoji veća kazna za čoveka nego da njegovo dete pati? Ako je neko učinio greh, najveća naplata će biti da njegovo dete okajava njegov greh.

Da bismo izbegli takvu strašnu kaznu, moramo da vratimo u porodicu reči čast i obraz. Neka naša deca znaju da je sutra najvažnije da čuvaju čast svoje porodice i da nikada ne okaljaju svoj obraz. Jedino to može zaštititi našu unučad. A oni koji sa sobom nose teret pradedovske kletve, neka izmole oproštaj od Boga i sa sebe skinu vekovno prokletstvo, jer u veri je spas.

Izvor: Telegraf.rs

 

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram