Kragujevačke planine stigle do Majkrosoftove galerije

Fotografije pejzaža Gledićkih planina Aleksandra Sarića iz Kragujevca, odabrane na globalnom konkursu Majkrosofta (Microsoft), nalaze se na internet stranici Vindovsa (Windows) koje svi korisnici ovog operativnog sistema mogu da skinu na pozadine ekrana svojih monitora.

Ovaj inženjer informatike kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su oba njegova dela, uprkos oštroj konkurenciji iz sveta, ušle na internet stranicu koja u proseku prihvata ograničeni broj novih fotografija.

„Došao sam na ideju da to snimam jer se profesionalno bavim instalacijom operativnih sistema, pa sam, instalirajući Vindovs na računare, uočio da ljudi iz celog sveta, od Australije do Aljaske, skidaju pozadine ekrana na svoje monitore. Tako sam došao na ideju da im nešto što je naše predstavim“, kaže Sarić.

On ističe da voli prirodu i često boravi na Gledićkim planinama, nadomak Kragujevca u centralnoj Srbiji, na kojima uživa u prirodnim lepotama i fotografiše zanimljive detalje za „svoju dušu i oči svojih prijatelja“.

Tako su i fotografije, koje su se dopale posmatračima u Majkrosoftu, jednoj od najuspešnijih globalnih IT kompanija, snimljene sasvim spontano.

„Na Gledićke planine idem često, a sa sobom uvek nosim fotoaparat kojim snimam zanimljive detalje. Kada se vratim sa planine pravim selekciju, a samo najbolje i najlepše pokazujem prijateljima“, objašnjava Sarić i dodaje da nije očekivao da će njegov hobi izazvati interesovanje javnosti.

Fotografije koje sada mogu preuzeti ljubitelji lepih pejzaža širom sveta snimljene su u idiličnom planinskom selu Šljivice u podnožju Samra, najvišeg vrha Gledićkih planina, u blizini Oparića, rodnog mesta slikara naivca Janka Brašića (1906-1994.), rodonačelnika naivne umetnosti u Srbiji.

Najlepše detalje sa Gledićkih planina (na fotografiji) pokazujem prijateljima: Sarić

„Volim taj kraj sa predivnom prirodom i želeo sam da tu lepotu, preko Vindovsa, podelim sa ljubiteljima prirode u svetu i uspelo je“, zaključuje Sarić.

Inače, Gledićke planine su manje poznate i u okvirima Srbije. Najviši vrh im je Samar nadmorske visine 922 metra.

Legenda kaže da su ime dobile jer se sa njih „daleko gleda (vidi)“, a ko se popne na planinske vrhove, može se uveriti da se, po vedrom i sunčanom danu, vidik širi do Kopaonika, Zlatibora, Rudnika i Homoljskih planina.

Na planini se mogu videti i manastiri Kaleniić, Ljubostinja i Kamenac iz 15. i 16. veka. Međutim, ovaj kraj se u široj javnosti posebno pročuo pre nekoliko godina kada je u selu Bajčetina, na 20 kilometara od Kragujevca, novu porodičnu kuću sagradio bivši predsednika Srbije Tomislav Nikolić. Takođe, tu je sagrađena i nova crkva čiji Nikolić ktitor.

Izvor: slobodnaevropa /Branko Vučković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link