„CHINA GIRL“, „TNT“, „FRIEND“… Ovo su nove opasne droge u Srbiji, i dolaze u novim oblicima – kao KAPLJICE ILI SPREJ ZA NOS

Nove droge koje se pojavljuju u Srbiji sve su opasnije, a mladi se ne plaše čak ni da eksperimentišu sa različitim opioidima. Najčešće se radi o sintetičkim narkoticima koje ima jake halucinogene efekte, a kod onih koji ih konzumiraju izazivaju gubitak pamćenja, bizarne pojave, konfuziju, hipertenziju, tahikardiju čak i smrt.

Srpsko Ministarstvo zdravlja preko Sistema ranog upozoravanja čim sazna za nove droge odmah ih zabranjuje, ali se one vrlo brzo pojave na tršištu izmenjenog sastava, sa nekom novom supstancom.

U poslednjih šest meseci, u saradnji sa forenzičkim laboratorjama u Srbiji, Evropskim centrom za monitoring droga i zavisnosti od droga i Međunarodnim biroom za kontrolu narkotika, Ministarstvo zdravlja je zabranilo 18 novih psihoaktivnih supstanci. Većina su bile sintetički kanabinoidi, čija upotreba može da izazove ozbiljne zdravstvene posledice.

Evropska agencija za narkotike i zavisnost sa sedištem u Lisabonu iznela u svom godišnjem izveštaju zastrašujuće podatke prema kojima su novi snažni sintetički opijati, koji imitiraju dejstvo heroina i morfijuma, sve veća zdravstvena pretnja u Europskoj uniji.

Krajem prošle godine agencija je proučavala više od 620 novih psihoaktivnih supstanci koje su se pojavile prethodnih godina.

U izveštaju utemeljenom na istraživanju stanja u 35 evropskih država spominje se kako je sve veći broj mladih izložen rastućem broju novih opojnih i vrlo opasnih sintetičkih droga koje dolaze u do sada nepoznatim oblicima, poput kapljica i sprejeva za nos.

Među tim drogama su kanabinoidi, opioidi, benzodiazepini i katinoni, poznatiji kao “soli za kupanje” i posebno opasni fentanili koji su 60 puta jači od heroina, a često se s njim i mešaju. Ulična imena za fentanile su brojna, a samo neka od njih glase Apache, China Girl, China White, Dance Fever, Friend, Goodfella, Jackpot, Murder 8, TNT, Tango and Cash…

Ovo su neke od njih.

Mešavina tri psihoaktivne supstance

Krajem maja pojavila se u regionu se pojavila nova opasna droga, koja ima jake halucinogene efekte. Reč je o mešavini tri psihoaktivne supstance, od kojih su dve u Srbiji već odavno zabranjene.

Forenzičkom analizom je potvrđeno da sadrži diphenidin u kombinaciji sa 5F-MDMB-PINACA, kao aktivnom komponentom i MDMA u tragovima. Droga je u sebi sadržala i difenidin koji je klasifikovan kao antagonist NMDA receptora i primenjuje se u medicini kod neurotoksičnih stanja. Diphenidin je supstanca diariletilaminske klase, koja izaziva halucinogene efekte, bizarne pojave, gubitak pamćenja, konfuziju, hipertenziju, tahikardiju, čak i srčani zastoj. U Srbiji nije bio zabranjen, a sada će biti stavljen na Listu zabranjenih supstanci.

Egzotični mirisi

Che Sballo, Vertex, Galaxy, Rainbow, samo su neki od uličnih naziva sintetički kanabinoidi koji su zabranjeni u proteklih pola godine. Radi se o mešavinama bilja koje se reklamiraju kao “egzotični mirisi” uz čestu napomenu da nisu za konzumaciju. Primera radi, to su osveživači prostorija, koji su se mogli nabaviti u indijskim šopovima. Sadrže sintetske kanabinoide, koji su i do 100 puta jači od kanabisa i javljaju se o u obliku smole, belog praha, kristala, ulja, biljne mešavine.

Konzumiranjem ovih psihoaktivnih supstanci javlja se euforija, izražena komunikativnost, ubrzano disanje i rad srca, ali i uznemirenost.

Kanabinoid 800 puta jači od marihuane

Srbiji je prva u svetu pronašla i zaplenila ovu drogu – 5F-MDMB-PINACA, koja je 800 puta jača od marihuane. Radi se o psihoaktivnoj supstanci, sinntetičkom kanabinoidu, koji kod ljudi može da izazove teška zdravstvena oštećenja. Supstanca pripada grupi psihoaktivnih supstanci, mogla je da se konzumira kao čaj ili da se puši. Zaplenjena je u Nišu i bila je spakovana u malim aluminijumskim pakovanjima od po jedan gram, spremna za dalju distribuciju.

Fentanil snažniji od morfijuma

Na listu zabranjenih stavljena je i supstanca, koje je po svom sastavu opioidni analgetik, derivat fentanila. Inače, fentanil je jedan od najjačih opioidnih analgetika, koji je 100 puta snažniji od morfijuma. Ako se primeni intavenski tada nastupa stanje u kome je čovek bez ikakvog straha, apatičan i ravnodušan na sve što mu se događa. Takođe, osećaj za bol je izrazito smanjen, ali svest ostaje očuvana.

U neuobičajenom izveštaju o narkoticima u Evropi, izneta je zabrinutost zbog porasta smrtnih slučajeva predoziranjem u 2016, trećoj uzastopnoj godini u kojoj se povećao broj umrlih iz tog razloga.

Tečni ekstazi

Gamahidroksibutirat (GHB) poznatiji kao tečni ekstazi ili droga za silovanje već duže je prisutan na srpskom tržištu narkotika i radi se o izuzetno opasnoj drogi koja u dovoljnoj dozi može i da ubije!

GHB nije često u prodaji i ne može se naći na svakom koraku, jer u Srbiji stiže samo kada je neko prošvercuje, zato što kod nas nema laboratorija za njenu proizvodnju. GHB je veoma popularan u Evropi, a mladi ga koriste u cilju izazivanja euforije, stimulativnih ili sedativnih i seksualnih efekata, a prodaje se putem interneta, kod uličnih dilera ili u radnjama kao „organski rastvarači“, „sredstva za čišćenje“, da bi se izbegla njihova detekcija i kaznene mere.

Droga je providna, a nema ni specifičan miris što je čini neprimetnom. Ukus joj je slankast pa se zbog toga lako meša sa žestokim alkoholnim pićima, a da se ne oseti. Dodatni problem kod ove droge je što njen kvalitet ne može biti proveren, pa se sa sigurnošću ne zna kolika je koncentracija kojih supstanci u bočici. Tako se sa sigurnošću ne može znati šta je dovoljna doza i lako može doći do predoziranja i smrti.

Blou

Nova opasna droga iz grupe sintetičkih kanabinoida, na tržištu je poznata pod nazivom Blou. Radi se o psihoaktivnoj supstanci iz grupe sintetčkih kanabinoida. Prodaje se kao biljna mešavina u crno-žutim plastičnim omotima. Dizajnirana je kako bi oponašala učinke kanabisa, ali je mnogo opasnija.

Simptomi trovanja su ošamućenost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, mučnina, povraćanje, bol u grudima, zujanje u ušima, glavobolja… U slučaju preterane konzumacije posledica može biti i smrt. U Evropi je već odnela nekoliko života.

Spajs i K2

Među novim psihoaktivnim drogama koje su se pojavile na međunarodnom tržištu vrlo su prisutni sintetski kanabinoidi (oko 60 odsto), znatno otrovniji, a zloupotreba je povezana s brojnim trovanjima pa i smrtnim slučajevima. To su droge poznate i pod imenima „Spajs“ i „K2“.

Korisnici uglavnom i ne znaju šta su uzeli niti kako će delovati. Snažni psihostimulans, sintetski kation alfa-PVP, povezuje se s gotovo 200 akutnih intoksikacija i više od 100 smrtnih slučajeva u Evropi. Nove psihoaktivne supstance su pronađene u proizvodima koji se na tržištu prodaju kao zamene za lekove, kao što su to na primer benzodiazepini (diazepam, oksazepam, medazepam, bromazepam, alprazolam, lorazepam).

Bup

Mladi u Srbiji sve češće kao drogu koriste lek „buprenorfin“, poznatiji kao „bup“, koji se primenjuje za lečenje zavisnika i trebalo bi da pomognu u „skidanju“ sa heroina. Iako ga lekari u strogo kontrolisanim uslovima propisuju, lek se ipak ilegalno može kupiti kod dilera. Spada u opijate, zbog čega ga mladi i koriste, ali ono što je alarmantno jeste da stvara daleko jaču zavisnost od one koju bi trebao da suzbije. Među narkomanima se veruje da tableta ima heroinski efekat, zbog čega dolazi do predoziranja onog koji ga uzima. Narkomani ovaj lek najčešće izdrobe, pa ih ubrizgavaju u venu, na isti način kao i heroin. Neki ga tako usitnjenog i šmrču. Tako se dešava da se narkomani, koji su zvanično na terapiji odvikavanja, drogiraju istim lekovima koji bi trebalo od droge da ih izleče.

Krokodil

Ova droga je mnogo toksičnija od heroina. Izaziva veliku smrtnost i u Evropi je registrovano 30.000 smrtnih slučajeva za dve godine. Uživaoci ove droge liče na zombije jer im se tela raspadaju, a koža postepeno poprima izgled kože reptila, po čemu je i dobila naziv. “Krokodil” je poznat i kao droga iz kućne radinosti. U njoj su onečišćenja-kiseline, baze, industrijski rastvarači, teški metali, jod, crveni fosfor, petroleum, koji dovode do oštećenja i nekroze tkiva koja može biti tako izražena da je nekada neophodna amputacija ekstremiteta.

Izvor: Blic

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link