E, SAD ĆE STVARNO BITI K’O SVETOG PETRA KAJGANA: Meso drastično poskupljuje, čeka nas nestašica! (FOTO)

Da li će meso postati pravi luksuz ili već jeste?

Poslednjih dana „šuška“ se o tome kako će doći do novog poskupljenja mesa na tržištu u Srbiji, te kako će uvoz mesa u Srbiju biti ukinuti, kao i da će Srbija početi da izvozi juneće meso u Tursku.

Da li su mesare, ali i građani u Srbiji čuli za to, kako komentarišu postojeće cene.

Kako saznajemo od mesara, prosečna cena mesa koje ljudi najčešće kupuju kreće se od 480 do 650 dinara. O novom poskupljenju ništa ne znaju, ali ni o novostima vezano za uvoz i izvoz mesa u Srbiji.

Meso je već poskupelo za 10 dinara, to nije mnogo, a informaciju o novom poskupljenju nemamo – rekla je sagovornica Espresa, radnica u jednoj mesari na Bajlonijevoj pijaci.

Male privatne mesare, koje meso nabavljaju od domaćih proizvođača, kažu kako cene mesa u njihovim mesarama ne zavise od cena mesa iz uvoza.

Mi privatnici imamo svoju cenu svoju maržu, pa se uklapamo u nabavku, u troškove, ali uglavnom slabo zarađujemo, cene nisu visoke – kaže još jedan mesar, koji je želeo da ostane anoniman.

Dodaje još i kako veliki supermarketi drže monopol, pa privatnici ne uspevaju mnogo ni da prodaju.

Nismo u mogućnosti da nabavimo 500 kg junetine, jer tolika količina mesa ne može da se preveze u automobilu preko granice, nabavljamo samo domaće i onda pravimo svoju cenu. Uklapamo se da makar nešto malo zaradimo – zakljuuje sagovornik Espresa.

Gotovo svi mesari rekli su nam kako se ljudi obavezno žale na visoke cene mesa, te kako je meso iz uvoza jeftinije od domaćeg, pa se ljudi prema sopstvenoj platežnoj moći odlučuju da li će da kupuju domaće ili uvozno meso.

Većina naših sagovornika složila se oko toga kako cene mesa jesu visoke i to s obzirom na kvalitet koji se nudi na tržištu.

S obzirom na kvalitet cene su visoke. Meso je puno aditiva. Gledam da kupujem domaće, zdravije je.

Iz perspektive građana Srbije, prosečna cena mesa varira između 400 i 500 dinara.

400 je mnogo, a 500 je previše. Ali, treba mnogo sredstava da se proizvede meso, pa i to poštujem. Što se mene tiče uvozno, definitivno, diktira cenu mesa..

Većina građana kupuje meso na akciji, jer smatraju kako je akcijska cena ona koja je srazmerna kvalitetu mesa na tržištu. Mi nemamo para, pa nam je sve skupo. Prave cene mesa su cene mesa na akciji. Na primer redovna cena jednog kilograma kobasica je 1200 dinara, a na akciji su 700 dinara. E, to im je prava cena! Mesare stave meso na akciju i drže tu cenu dok ne rasprodaju sve na lageru, a kada rasprodaju onda cene vrate na staro. Ja čekam akciju, pa onda kupujem, jer mislim da su akcijske cene realne cene – rekao je jedan od prolaznika na Bajlonijevoj pijaci.

Glavni problem, kako kažu naši sagovornici, jesu plate i penzije koje su male, a tržišne cene nisu srazmerne platežnoj moći građana Srbije.

Ne pravimo razliku između skupo i poskupelo. Cene nisu porasle, nego mi imamo sve manje para, pa onda govorimo da je nešto poskupelo.

Zapravo se radi o tome da je sve skupo s obzirom na našu platežnu moć – rekao je jedan od prolaznika, građana Beograda za „Espreso“.

Kako su zadovoljni kvalitetom mesa, takođe smo pitali prolaznike i većina njih, nažalost pokazala je otvoreno nezadovoljstvo onim što zatiču u mesarama. Građani Srbije tvrde kako više ne može da se govori o domaćem mesu budući da su sve vrste mesa, ali i povrća nastale ukrštanjem sa nekim uvoznim vrstama.

To što je nešto proizvedeno u nekom dvorištu u Srbiji, ne znači da je nešto domaće. Znam to, jer mi to moj želudac govori. Neprestano me boli, te sam stoga neprestano kod lekara, a sve to od „otrova“, koji načinom proizvodnje dolaze u hranu koju mi konzumiramo i još je nazivamo prirodnom i domaćom. Doktori poljoprivrede neka vrate svoje diplome, ništa dobro nisu učinili za nas građane. Kako nekvalitetno meso dospeva na tržište, da li ti doktori to kontrolišu? Za velike pare jedemo nekvalitetno – zaključio je naš sagovornik.

Diskutujući o cenama mesa sa građanima Srbije, saznali smo kako oni gledaju na formiranje istih. Kako su naši sagovornici rekli cene se prema njihovom mišljenju ne formiraju prema kvalitetu, nego prema tome koliko država treba da uzme, koliko carina, a koliko inspekcije.

Ne zanima nas više da pričamo o cenama, cene su velike, hoćemo da znamo kako je meso proizvedeno, pa ćemo onda i da ga plaćamo skupo, ako znamo šta jedemo – rekao je jedan od radnika na Bajlonijevoj pijaci za „Espreso“.

Ovim povodom kontaktirali smo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija kako bismo saznali da li su u planu nova poskupljenja mesa. Ipak, do objavljivanja ovog teksta na postavljena pitanja nismo dobili odgovor.

Izvor: Espreso

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link