PROPAO PLAN SAD: Vučić odbio paket za KiM

Za Beograd nije prihvatljiv radni dokument zapada o Kosovu i Metohiji; Tekst od četiri tačke predviđa stolicu u UN za Kosovo i šira ovlašćenja za ZSO

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić odbio je radni dokument u vezi sa rešavanjem kosovskog problema poznatiji kao „američki paket“ i ocenio ga nedostojnim pažnje i neprihvatljivim za našu zemlju, tako da sa njim nije ni hteo da upoznaje javnost – saznaju „Novosti“,
Postojanje ovog „non pejpera“ o kome je prvi pisao naš list, a koji je nedavno neformalnim diplomatskim kanalima prosleđen na Andrićev venac, u subotu je potvrdio i zamenik premijera tzv. Kosova Enver Hodžaj, uzalud se nadajući da će Beograd prihvatiti taj papir kojim se od nas traži da praktično indirektno priznamo nezavisnost lažne države.

Predstavnicima Kosova i Srbije predstavljena su četiri stuba za istorijski sporazum. Rešenje otvorenih bilateralnih pitanja između dve zemlje je međusobno priznanje i to je papir koji u rukama ima i Beograd.

– Sledi učlanjenje Kosova u UN, koje kao proces prirodno zavisi od sporazuma između Srbije i Kosova – kazao je Hodžaj.

Ova očekivanja vlasti u Prištini su iluzorna pošto je dokument o kome govori Hodžaj ostao mrtvo slovo na papiru jer predstavlja, kako nam je rečeno, poniženje napora Beograda da se dođe do kompromisnog rešenja za decenijsku kosovsku agoniju.

Podsećamo, ključne zemlje Zapada su predsedniku Vučiću uputile radni dokument sa jakim „autorskim pečatom“ SAD koji se oslanja na četiri stuba koja i pominje Hodžaj, a to su:

ULOGA RUSIJEHODžAJ nije isključio mogućnost da se u dijalog Beograda i Prištine uključi i Rusija. Na tu kartu Srbija bi trebalo da igra, a naročito je značajna nedavna ocena ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina koji je ocenio da osnova budućeg sporazuma o normalizaciji odnosa treba da bude Rezolucija 1244.
* Zajednica srpskih opština dobija šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture.

* Zajednica bi tesno institucionalno bila vezana za potredsednika kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja.

* Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije, pre svega u UN.

* Ako srpska strana pristane na ovaj paket, našoj državi bi bio omogućen ulazak u Evropsku uniju, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni.

Dakle, od naše države zapadne sile očekuju da u zamenu za ZSO, čije formiranje Priština minira više od pet godina, ne blokiramo učlanjenje tzv. Kosova u UN. To je za našu stranu bilo apsolutno neprihvatljivo i logično je da ovu „ponudu“ šef države nije ni uzeo u razmatranje.

Očigledno je da Hodžaj perfidno u igru ponovo vraća mrtvi „američki paket“ kako bi se u međunarodnim krugovima ostavio dojam da Beograd opet odbija „galantnu“ ponudu čime bi se prst krivice za pat-poziciju u dijalogu uperio ponovo u našu stranu.

Nažalost, održavanje političkog vakuuma na KiM samo podgrejava paklene namere Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija da uz pomoć SAD zauzmu sever pokrajine, o čemu su „Novosti“ pisale u broju koji je izašao u subotu.

Tamošnja administracija, uz prećutnu saglasnost zapadnih mentora, novom spiralom nasilja nad Srbima suspenduje Briselski sporazum, a potajno pripremajući plan za zaokruživanje „suvereniteta“ lažne države na celoj teritoriji.

U kontekstu sve življe neformalne opcije o podeli KiM, vašingtonskoj administraciji nikako ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sever, jer bi se time stvorila tampon-zona između Bošnjaka i Albanaca, njihovih pouzdanih saveznika, a Srbija bi preuzela kontrolu nad Kopaonikom i Zubinim Potokom koji su važne strateške tačke.

Kako će se zapad odnositi prema Vučićevom potezu da praktično prezre „američki paket“ zasada se može slutiti samo na osnovu uhodanih zapadnih instrumenata odmazde. Tako je našim zvaničnicima već „natuknuto“ da bi Srbija daljom, kako oni kažu, nekooperativnošću oko Kosova mogla da ugrozi svoj put u EU. Drugi faktor rizika je, kako se procenjuje, smanjenje direktnih stranih investicija, pre svega, iz država Unije, što bi bio ogroman udarac za srpsku privredu koja polako podiže glavu.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link