UŽAS! SRBIJU MESEČNO NAPUSTI 120 LEKARA SPECIJALISTA

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Oko 30-ak lekara i medicinskih sestara mesečno pribavlja dokumentaciju koja im omogućava da radi u inostranstvu saznaje Espreso.

Ovo je alarmantan podatak s obzirom da ćemo tim tempom gubiti 120 medicinskih radnika na mesečnom nivou. Pitanje je jasno: ko će nas onda lečiti?

I već sada su ogromne gužve u bolnicama i domovima zdravlja, u pojedinim ustanovama nema specijalista koji su potrebni, a uspešni studenti medicine sve češće specijalizaciju traže van granica naše zemlje.

Već mesecima na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje stoje oglasi za medicinske radnike u Nemačkoj, a kako saznajemo potražnja za radnicima istog profila javlja se i u Austriji, ali i Norveškoj, pa će uskoro oni koji ovde završe medicinsku školu moći i put ovih zemalja.

Nemačka štampa objavila je početkom godine da ovoj zemlju nedostaje 17.000 negovatelja, medicinskih sestara i tehničara.

Iako oni mogu da očekuju manju od prosečne nemačke plate, iznos je ipak oko 2.500 evra. Kada se to uporedi sa našim standardima, nije ni čudo što sve više njih hrli u ovu zemlju.

Lekarska komora Srbije nedavno je upozorila da nešto hitno mora da se preduzme kako bi se sprečio odlazak sve većeg broja lekara iz Srbije. Oni su naveli podatak i da je preko 60 odsto specijalista staro preko 55 godina.

Od početka ove godine oko 650 lekara tražilo izdavanje sertifikata dobre prakse, koji im je neophodan za zapošljavanje u inostranstvu.

Izvor: Espreso

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram